22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisTesla smanjuje ambicije i odustaje od cilja proizvodnje 20 miliona vozila do...

Tesla smanjuje ambicije i odustaje od cilja proizvodnje 20 miliona vozila do kraja decenije

S više od 1,8 miliona isporučenih vozila Tesla je prošle godine zabilježio rast od skoro 38 posto. Prethodni cilj kompanije je bio rast od 50 posto godišnje u isporukama, odnosno 20 miliona vozila do 2030. godine. S obzirom na pad prodaje ove godine, američka marka mijenja ploču i odustaje od tog plana.

Prošlogodišnji najprodavaniji auto u Evropi bio je Tesla Model Y. I ove godine, ovaj model je krenuo sa obećavajućom prodajom, ali ga je prošlomjesečni rezultat, gdje se Model Y nije uspio probiti niti na listu od top 20 najprodavanjih modela, jednostavno dotukao.

Zato Musk, nakon pada prodaje pravi promjenu strategije i insistira na ubrzanju lansiranja pristupačnijih modela, a proizvodnja bi trebala početi ranije od prvobitnog cilja.

U neočekivanoj promjeni strategije Tesla je službeno objavio da odustaje od jednog od svojih ambicioznih ciljeva. Naime, američka marka električnih automobila više ne planira da proizvede 20 miliona električnih automobila do 2030. godine, kao što je planirala u bliskoj prošlosti.

Elon Musk, izvršni direktor brenda, rekao je da želi ubrzati razvoj novih pristupačnih električnih modela s okvirnom cijenom od 25.000 dolara. Tako će sadašnje proizvodne linije biti prilagođene ovim budućim modelima. Takva strategija bi dovela do nižih troškova proizvodnje i većeg broja proizvedenih automobila.

Kompanija Tesla ima za cilj da pokrene proizvodnju novog pristupačnog električnog modela ranije nego što je prvobitno planirano. U pitanju je model o kojem se ne znaju tehnički detalji, osim da će se lansiranje, umjesto u 2025. godini, desiti krajem ove godine. Međutim, prema dostupnim informacijama kompanija će se prioritetno fokusirati da u augustu predstaviti svoj prvi autonomni električni Robotaxi.

Izvor: Klix

spot_img