20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHKrađa dva miliona KM: Policija vjeruje da su Gruzijci još u BiH...

Krađa dva miliona KM: Policija vjeruje da su Gruzijci još u BiH i da su počinili krivično djelo u FBiH

Načelnik banjalučke Policijske uprave Đurica Vukelić kazao je kako policija vjeruje da su Gruzijci, osumnjičeni za krađu dva miliona KM u naselju Lauš, još uvijek u Bosni i Hercegovini.

On je kazao kako trenutno ne postoje saznanja da su osobe, koje su opljačkale mjenjačnicu, izašle iz države, iako su prvobitne informacije govorile da neki od njih jesu uspjeli pobjeći.

“Mi smo raspisali potragu za svim tim izvršiocima za kojima tragamo, nemamo trenutna saznanja da su izašli iz države. Sva saznanja nas vežu za BiH. Ipak je to velika svota novca s kojom oni fizički raspolažu i teško je taj novac iznijeti iz BiH. Saznanja pokazuju da su oni još tu”, kazao je Vukelić za ATV.

Ranije je saopćeno da je jedna osoba uhapšena, a da se traga za još 10 osoba. Svih 11 osumnjičenih su Gruzijci. Načelnik Vukelić navodi kako se ne može zaključiti da su imali pomagače u BiH.

“Imali su razrađenu taktiku i ovo im nije prvo krivično djelo, kako na teritoriji BiH, tako i na teritoriji drugih evropskih zemalja. Prema operativnim saznanjima, imamo informacije da su izvršili krivično djelo na teritoriji FBiH, da su izvršili ovo krivično djelo i da su pripremali najmanje još jedno krivično djelo na teritoriji RS-a”, rekao je Vukelić.

Objasnio je kako je uhapšeni Gruzijac zapravo organizator pljačke i da je uhvaćen na Aerodromu Sarajevo, prilikom pokušaja da pobjegne iz BiH.

“Nama je bilo čudno da nisu bili maskirani, to nam je dalo indiciju da bi mogli biti strani državljani ili da nisu građani Banje Luke. Zatim smo imali to vozilo koje je korišćeno prilikom izvršenja krivičnog djela, pa vozilo kojim su se udaljili i u toku istrage smo došli u posjed telefona koji je nađen na trasi kretanja od mjesta izvršenja djela do stan kojeg su koristili u Banjaluci. Sva komunikacija je bila na gruzijskom jeziku, čak je bila i lokacija izvršenja krivičnog djela. Moram da se zahvalim graničnoj policiji BiH uz čiju pomoć smo uspjeli da identifikujemo jedno lice na aerodromu u Sarajevu koje se na kraju ispostavilo kao sam organizator te kriminalne grupe, i on je sproveden u Tužilaštvo”, kazao je.

Izvor klix

spot_img