15.8 C
Travnik
Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaBiznisSVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze prate rast Wall Streeta

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, zahvaljujući jučerašnjim rekordima na Wall Streetu, pri čemu su loše gospodarske vijesti iz regije ostale u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1,4 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u 15 mjeseci.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 1,7 posto.

Jutros je objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 2 posto godišnje, više nego što se očekivalo. Unatoč tome, Nikkei indeks porastao je više od 1 posto.

Porasle su i cijene dionica na kineskim burzama, unatoč jučerašnjoj vijesti da će SAD povećati carine na uvoz niza kineskih proizvoda.

Tako azijske burze prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada su svi najvažniji indeksi dosegnuli rekordne razine.

Dow Jones ojačao je 0,88 posto, dok je S&P 500 porastao 1,17, a Nasdaq indeks 1,40 posto.

Novi rekordi indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u bili malo bolji nego što se očekivalo, što znači da u travnju, nakon tri mjeseca rasta, inflacija nije ojačala.

„Ulagači su odahnuli jer inflacija nije porasla četvrti mjesec zaredom. Ponešto je popustila i potrošnja, što pokazuje da gospodarstvo raste po održivim stopama”, kaže Carol Schleif, analitičarka u tvrtki BMO.

Osim podataka o inflaciji, jučer je objavljeno i izvješće koje je pokazalo da je potrošnja u travnju stagnirala, što bi moglo značiti da slabi potražnja, pa bi pritisci na inflaciju idućih mjeseci mogli popustiti.

Temeljna stopa inflacije skliznula je u travnju s 3,8 posto, koliko je iznosila mjesec dana prije, na 3,6 posto, najnižu razinu od travnja 2021. godine.

Premda se i dalje kreće znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto, nakon izvješća o potrošačkim cijenama ponovno su oživjele špekulacije da bi američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope u dva navrata do kraja godine – u rujnu i prosincu.

Dolar oštro pao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala, nakon izvješća o inflaciji.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,18 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 156,35 na 153,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0885 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0820 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,46 posto, na 83,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,53 posto, na 79,05 dolara.

Izvor: Vecernji

spot_img