15.8 C
Travnik
Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHZatvorenici se žalili na uvjete smještaja, korištenje izvanzavodskih pogodnosti...

Zatvorenici se žalili na uvjete smještaja, korištenje izvanzavodskih pogodnosti…

– Analiza registriranih žalbi pokazuje da su se one, kao i prijašnjih godina, najčešće odnosile na pravo na korištenje izvanzavodskih pogodnosti, posjete osuđenim osobama, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i uvjete smještaja u ustanovi – istaknuli su iz Institucije ombudsmana

Ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, uvjeti smještaja u ustanovi, korištenje izvanzavodskih pogodnosti… samo su neke od stvari na koje su se zatvorenici tijekom prošle godine žalili, piše Večernji list BiH.

Inače, poznato je i da osobe koje su lišene slobode zbog kršenja određenih zakona ili narušavanja nečijih prava – imaju prava, pa su se tako lani zatvorenici u zatvorima diljem Bosne i Hercegovine žalili više ombudsmanu za ljudska prava BiH nego godinu prije.

Najviše žalbi

Najveći broj žalbi, pokazuju statistike, uputile su osuđene osobe iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, kazali su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH. Iz te ustanove objasnili su za Nezavisne novine da osuđene osobe koje kaznu zatvora izdržavaju u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica imaju zakonsko pravo žalbe i pritužbe na rad zaposlenih, kao i uvjete izdržavanja kazne, upućivati ravnatelju Zavoda, Ministarstvu pravosuđa Federacije BiH, kao i ombudsmanima u Bosni i Hercegovini.

– Pritužbe i žalbe se shodno podzakonskim aktima Zavoda rješavaju u trostupnom postupku ulaganja pritužbe i žalbe, pri čemu se razine odnose na sljedeće: prva razina – upućuje se izravno zaposleniku na kojeg se odnosi, druga razina – upućuje se rukovoditelju sektora u kojem zaposlenik radi i treća razina – upućuje se ravnatelju Zavoda – ističu iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica za navedeni medij.

Objašnjavaju da ako osuđena osoba nije zadovoljna ishodom rješavanja, tada se može obratiti Federalnom ministarstvu pravosuđa te Instituciji ombudsmana. Kako navode, u slučaju da osuđena osoba nije zadovoljna ishodom rješavanja, tada se može obratiti Federalnom ministarstvu pravosuđa te Instituciji ombudsmana.

– Tijekom 2022. godine ukupno je zaprimljeno 60 pritužbi, a u 2023. godini ukupno 123 pritužbe, pri čemu se ističe da je najveći dio njih riješen u prve dvije razine podnošenja – ističu za Nezavisne novine. Kako su objasnili, pritužbe se odnose najvećim dijelom na uvjete izdržavanja kazne zatvora, na postupanje zaposlenika prema osuđenoj osobi, kao i na zdravstvenu zaštitu. No, kako su objasnili Nezavisnima iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, najveći dio tužbi bio je neutemeljen.

Kako su iz Institucije ombudsmana za ljudska prava u Bosni i Hercegovini kazali za navedeni medij, prije dvije godine, točnije u 2022. godini, Odjelu za praćenje prava osoba lišenih slobode zaprimljeno je 77 žalbi, dok je tijekom prošle godine evidentirano 86 žalbi, što je, gledano u postocima, povećanje u odnosu na 2022. godinu od 11,69%.

Zdravstvena zaštita

– Analiza registriranih žalbi pokazuje da su se one, kao i prijašnjih godina, najčešće odnosile na pravo na korištenje izvanzavodskih pogodnosti, posjete osuđenim osobama, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i uvjete smještaja u ustanovi – istaknuli su za Nezavisne iz Institucije ombudsmana za ljudska prava.

Inače, u Bosni i Hercegovini postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj. Distrikt Brčko BiH nema zatvor, nego osuđenike upućuje u zatvore koji su u nadležnosti entiteta. U Federaciji BiH sedam je kazneno-popravnih zavoda: KPZ Zenica, KPZ Sarajevo, KPZ Tuzla, KPZ Mostar, KPZ Bihać, KPZ Orašje i KPZ Busovača.

Svi kazneni zakoni u Bosni i Hercegovini propisuju da se kazna zatvora može zamijeniti novčanom kaznom, i to u slučajevima kada je kazna zatvora manja od jedne godine i pod uvjetom da nisu počinjena kaznena djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine i kaznena djela terorizma, financiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, obuke za izvođenje terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke skupine.

Izvor: vecernji

spot_img