15.8 C
Travnik
Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHPROTEŽE SE NA 133 HEKTARA Dovršena izgradnja jedne od najvećih solarnih elektrana...

PROTEŽE SE NA 133 HEKTARA Dovršena izgradnja jedne od najvećih solarnih elektrana u Hercegovini

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT)  Vuka Hamovića je završena, kazao je ministar rudarstva i energetike Petar Đokić.

Solarna elektrana Bileća nalazi se na  lokaciji K.O. Zarječje koja se prostire na 133 hektara. Udaljena je dva kilometra od obale Bilećkog jezera i jedan kilometar od magistralnog puta Trebinje-Bileća.

Solarna elektrana Bileća je maksimalne instalirane snage 60 MWp, te procijenjene godišnje proizvodnje od 84 gigavat-sata, prenosi Indikator.

Ima 113.184 panela povezanih  u 4.192 grupe montiranih na 1.048 trakera. Električna energija iz solarne elektrane prodavat će se na tržištu, a investicija je procijenjena na više od 53 milijuna eura. EFT je koncesiju od Vlade Republike Srpske dobio 2020.godine na razdoblje od 50 godina, a što uključuje vrijeme projektiranja i izgradnje od tri godine i razdoblje korištenja u trajanju od 47 godina.

Solarna elektrana Bileća je prva elektrana od koje Općina Bileća ima priljev novčanih sredstava.

Prema ministru Đokiću, Republika Srpska do 2030. godine planira izgraditi i pustiti u rad 1.200 MW novih energetskih objekata. U tijeku je niz investicijskih projekata, s ugovorenim ugovorima za 1.719 MW novih energetskih objekata, od čega će 680 MW izgraditi državna Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), a ostatak privatni investitori i partneri iz Europe i ostatka svijeta, rekao je Đokić novinarima uoči otvaranja Beogradskog energetskog foruma 2024.

Izvor:Hercegovina.info

spot_img