23.9 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetVeliki požar u Kanadi, evakuisano više hiljada stanovnika

Veliki požar u Kanadi, evakuisano više hiljada stanovnika

Stanovništvu Fort Mekmareja, naftnog čvorišta u Alberti koji je pretrpio veliku štetu od šumskih požara 2016. upućen je apel da se pripreme za odlazak

Prvi veliki šumski požar ove sezone nastavio je da se širi na zapadu Kanade, a dok se vatrogasci bore da obuzdaju vatru vlasti su evakuisale hiljade stanovnika i upozoravale na loš kvalitet vazduha od Britanske Kolumbije do Ontarija, javio je Reuters.

Stanovnici grada u Britanskoj Kolumbiji su evakuisani, a stanovništvu Fort Mekmareja, naftnog čvorišta u Alberti koji je pretrpio veliku štetu od šumskih požara 2016. godine upućen je apel da se pripreme za odlazak.

Vlasti su danas saopštile da se vatra smirila, ali da se očekuje da će se proširiti s rastom temperature.

Zvaničnici u Alberti rekla su da je požar bio ekstreman i van kontrole, lociran 16 kilometara jugozapadno od Fort Mekmareja, a tokom vikenda zahvatao je oko 5.500 hektara, što je značajno više nego što je ranije prijavljeno.U Britanskoj Kolumbiji zatražena je evakuacija hiljada stanovnika u dve regionalne opštinere – Northern Rockies i Fort Nelson First Nations jer se požar proširio na 2.483 hektara.

Gradonačelnik Northern Rockiesa Rob Frejzer rekao je da je požar nastao tako kada je jak vjetar srušio stablo na dalekovod.

Kanada je ove godine doživjela jednu od svojih najtoplijih zima uz malo ili nimalo snega u mnogim područjima, što je pojačalo bojazan od vrućeg ljeta koje bi moglo pruzrokovati šumske požare zbog suše.

Agencija Reuters podsjetila je da je 2016. godine više od 80.000 ljudi evakuisano iz Fort Mekmareja nakon što je požar uništio hiljade kuća i zgrada.

Izvor: Avaz

spot_img