17.5 C
Travnik
Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHGradi se dionica koja prolazi kroz oba entiteta: Bit će gotova krajem...

Gradi se dionica koja prolazi kroz oba entiteta: Bit će gotova krajem 2025.

Na gradilištu je angažirano 250 ljudi, a u tunelu se radi u tri smjene, s obzirom na to da je ovo najizazovniji dio posla. Unatoč složenim geološkim uvjetima, svaki dan se iskopa oko sedam metara.

U dijelu Koridora Vc kroz Republiku Srpsku oko dobojske obilaznice trenutno se izvode najzahtjevniji radovi, a u tvrtki “Integral inženjering” tvrde da se odvijaju u skladu s predviđenom dinamikom, kao i da bi ova dionica trebalo biti završena do kraja sljedeće godine.

Dionica je duga 5,6 kilometara, od Rudanke do izlaza iz tunela Putnikovo brdo 2, i uključuje most preko rijeke Bosne, dug 328 metara, dva tunela s dvije cijevi ukupne dužine oko dva kilometra i vijadukt dužine 250 metara, pišu Nezavisne novine.

U “Autoputevima RS” pojasnili su kako je projekt financiran kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj, s kojom je potpisan sporazum vrijedan 150 milijuna eura, a da je EU putem Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF) osigurala grant od 38,5 milijuna eura.

Šef gradilišta ispred “Integral inženjeringa” Marko Salapura kaže kako se radi o jako zahtjevnoj dionici, jer je gotovo cijla usječena u okolna brda, a polovica ukupne trase je na mostovima, vijaduktima i u tunelima.

Na gradilištu je angažirano 250 ljudi, a u tunelu se radi u tri smjene, s obzirom na to da je ovo najizazovniji dio posla. Unatoč složenim geološkim uvjetima, svaki dan se iskopa oko sedam metara.

– Geologija je jako nepovoljna, čak loša, jer radimo s materijalima koji nemaju koheziju, čvrstinu, ima vode i svaki metar je bukvalno priča za sebe. Trudimo se predvidjeti što nas očekuje, uradili smo istražne bušotine, više dodatnih ispitivanja, pokušavamo predvidjeti koliko možemo, ali u hodu se javljaju promjene – kaže Salapura za Nezavisne.

Kako je objasnio, tuneli na ovoj dionici grade se novom austrijskom metodom koja podrazumijeva stepenasto iskopavanje, odnosno skidanje sloja po sloj. Najteži dio je prvi iskop, koji je ujedno i najveći, a podrazumijeva i učvršćivanje tunela radi sprečavanja urušavanja. Uvjeti rada su teški, jer su tuneli puni vode i blata, pa se čak i građevinska mehanizacija teško kreće, dok je hodanje gotovo nemoguće.

Kako kaže, o složenosti ove dionice najbolje govori podatak da kompletan projekt zahtjeva iskopavanje oko milijun i pol kubika zemlje, ugradnju oko 400.000 kubika nasipa, bušenje preko 13 kilometara šipova da bi se stabilizirale kosine i ugrađivanje oko 150.000 kubika betona.

Zbog složenosti posla, tunel je dio projekta koji će zadnji biti završen, a zadnjih 350 metara “Integral” će kopati u FBiH, u skladu s dogovorom dva entiteta.

Salapura kaže kako je dogovorena i izgradnja zajedničke naplatne stanice sa deset naplatnih mjesta, koja će se nalaziti na samom autoputu, gdje će oba entitetska poduzeća obavljati naplatu cestarine, svatko za svoj dio autoputa.

U “Autoputevima RS”, koji su investitor na ovom projektu, rekli su da je, zaključno s krajem ožujka, na glavnoj trasi završeno oko 75 posto nasipa i 60 posto iskopa, na mostu Kostajnica ukupno je završeno 84 posto posla.

Ističu kako je na tunelu Putnikovo brdo 2 prošlog studenoga došlo do oštećenja usljed klizišta, a u “Integralu” kažu kako je sanacija u tijeku.

Salapura navodi kako je “Integral” stekao sve moguće vrste iskustava kada je u pitanju izgradnja autoputeva sa svim vrstama objekata, a da su reference stekli i u izgradnji željeznice, jer su proveli projekt u Hrvatskoj.

– Financiranja su na projektima koje smo izvodili putem EU, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Imamo odlična iskustva i nadamo se da ćemo nastaviti sa suradnjom – kaže šef gradilišta.

Izvor: Vecernji

spot_img