12.3 C
Travnik
Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaBiznisVrijednost izvoza rakije iz Srbije oko 25 miliona eura

Vrijednost izvoza rakije iz Srbije oko 25 miliona eura

Izvoz rakije iz Srbije kontinuirano raste iz godine u godinu i procjenjuje se da je on trenutno oko 25 miliona eura, izjavio je danas savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović.

“Ta količina možda ne zvuči puno, ali kad pogledamo da u toj utakmici nismo baš imali tradiciju od nekih 50, 60 ili 100 godina, nego da smo tek pre nekoliko decenija krenuli na nivou brendova i na nivou ozbiljnog pozicioniranja, treba da budemo izuzetno zadovoljni rezultatima i da znamo da imamo mnogo šansi da se ti rezultati povećuju”, rekao je on za Tanjug nakon otvaranja “Rakija festa” koji se održava danas u Beogradu.

Jovanović je dodao da Srbija najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Njemačku, SAD, kao i da se otvorilo tržište Kanade i da su to ciljna tržišta. Sve više rakije se, kako je dodao izvozi i u okolne zemlje u kojima postoji kultura pijenja sličnih pića, kao što su Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ali i Sjeverna Makedonija, prenosi Tanjug.

“Imamo sada Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, gde ćemo u narednih 10 godina doći do nula stope carine, tako da svakako ima ogromnog prostora za dalji rast izvoza, ali i ogromnog prostora za rad na napredovanju naših proizvođača na brendiranju i na jednom zajedničkom koordinisanom nastupu naše države ka tim tržištima”, rekao je Jovanović.

On je naglasio da u Srbiji ima oko 1.000 registrovanih proizvođača rakije i da je naš najznačajniji brend domaća rakija od šljive.

“Šljiva je veoma važna i važno je zato negovati sortimente zdravih sadnih materijala, jer je to polazna osnova kod bilo koje prehrambene industrije, pa i industrije rakije”, rekao je on.

Jovanović je dodao da bi se ojačala proizvodnja ne samo rakije od šljive već i drugih, Srbija treba da neguje kvalitet, da ima kontinuitet u tom kvalitetu, ali i da ima ozbiljne količine sa kojima može da izađe na tržište.

“Da ti brendovi koji se pojavljuju kao brendovi na međunarodnom tržištu, prosto se predstavljaju kao ozbiljne firme i ozbiljni biznisi sa jednom zdravom i stabilnom stopom rasta, da bi ta tržišta mogla nas da prepoznaju kao kredibilne partnere”, rekao je Jovanović.

Izvor: Nezavisne

spot_img