12.3 C
Travnik
Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHVlada Crne Gore prihvatila sporazum sa BiH o socijalnom osiguranju

Vlada Crne Gore prihvatila sporazum sa BiH o socijalnom osiguranju

Vlada Crne Gore prihvatila je danas prijedloge sporazuma između Crne Gore i BiH o socijalnom osiguranju i administrativnog sporazuma za njegovo sprovođenje.

Vlada je na današnjnoj sjednici usvojila izvještaj o pregovorima između delegacija Crne Gore i BiH u vezi sa zaključivanjem sporazuma o socijalnom osiguranju, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

“Zaključivanjem sporazuma biće omogućeno regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u zemljama ugovornicama”, precizira se u saopštenju.

Vlada Crne Gore usvojila je i informaciju o zaključivanju protokola između Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Direkcije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o saradnji tokom turističke sezone i prihvatila tekst protokola.

Protokolom je, na zahtjev crnogorske policije, predviđeno da srpska policija upućuje tri policijska službenika kriminalističke policije i tri uniformisana službenika policije opšte nadležnosti u Crnu Goru u periodu od 1. jula do 1. septembra, u periodima ne kraćim od 20 dana.

U zajedničkom radu sa crnogorskim policijskim službenicima, policajci iz Srbije pomažu u ostvarivanju bolje komunikacije sa turistima i zajednički doprinose povoljnom bezbjednosnom ambijentu na crnogorskom primorju, navodi se u saopštenju.

U informaciji se podsjeća da se od 2012. godine u Crnoj Gori kontinuirano sprovodi razmjena policijskih službenika sa Srbijom radi podizanja bezbjednosti tokom turističke sezone.

“Ovakva saradnja doprinosi da se razmjenom iskustava jača bezbjednosna zaštita i preventivno se djeluje na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme turističke sezone”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: BHRT

spot_img