23.9 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiTri genijalna trika uz koja će balkonske biljke poživjet iznimno dugo

Tri genijalna trika uz koja će balkonske biljke poživjet iznimno dugo

Zeleni balkon uljepšat će sve

Teško da je išta ljepše nego probuditi se ujutro i izaći na balkon s cappuccinom u ruci i biti okružen brojnim biljkama. No, može se dogoditi da balkonske biljke reagiraju kao dive i ponašaju se pretenciozno, pogotovo ako ne dobivaju dovoljno vode ili svjetla. Bez panike!

Uz nekoliko jednostavnih savjeta konačno možete ušutkati čak i najtvrdokornije kritičare koji tvrde da biljke ne možete održati na životu.

Biljke su (gotovo) poput male djece: žele da se o njima brine, da ih se cijeni, “hrani” i trebaju vlastiti prostor. Ako slijedite ove savjete, sve će vaše biljke ostati zdrave i sretne.

Pazite na drenažu

Pobrinite se da vaše posude za biljke imaju dovoljno rupa na dnu za lako otjecanje vode. Stavite sloj ekspandirane gline za dobru drenažu kako vaše biljke ne bi stajale u vodi.

Za male posude dovoljan je tanak sloj, ali za veće posude može i malo više. Odvajajuće vlakno između ekspandirane gline i zemlje osigurava da sve ostane lijepo i čisto.

Dajte im dovoljno prostora

Biljke su u početku možda male, ali brzo rastu.

Stoga je važno ne saditi ih preblizu. Za manje biljke vrijedi pravilo: ostavite udaljenost oko širine šake od ruba posude. Za veće ili brzorastuće biljke ostavite jedan ili dva dlana razmaka između njih.

Pravilno ih zalijevajte

Kod zalijevanja važan je pravilan ritam – ni previše ni premalo. Na sunčanom balkonu okrenutom prema jugu ljeti vaše biljke mogu biti žedne ujutro i navečer.

Ali samo nemojte zalijevati po podnevnoj vrućini. Vodu u kantici za zalijevanje najbolje je ostaviti preko noći kako bi se ugodno zagrijala na sobnu temperaturu i oslobodila se naslaga kamenca.

Izvor: Novi List

spot_img