12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNa kojoj temperaturi treba prati posteljinu

Na kojoj temperaturi treba prati posteljinu

Svi volimo da legnemo u krevet sa čistom posteljinom. Njen miris i mekoća naprosto vas natjeraju da odmah zaspite, a mnogi postavljaju pitanje na kojoj temperaturi treba da se pere.

Žene u ovome često griješe

Prema “Ekspresu”, najbolja temperatura za pranje posteljine nije 60 ili 90 stepeni, kako mnogi misle, ali i praktikuju, jer na ovoj temperaturi misle da će ubiti bakterije i grinje. Smatraju da će se rešiti svih nepoželjnih čestica iz posteljine, jer ona brzo upija znoj, tjelesna ulja, mrtve ćelije kože ili čak i grinje.

Međutim, to može oštetiti ili skupiti tkaninu, a zatim može dovesti do povećanja računa za energiju kada to nije neophodno.

Lijan Šulbred je stručnjak za kvalitetnu posteljinu i objasnila je da je ključ za uništavanje bakterija na čaršavu, jastučnici i jorganu blago topla temperatura.

“Postoji mnogo debata oko toga, ali kao opšte pravilo ovo je najbolje i da se pridržavate uputstva na etiketi. Ono što se može videti jeste da je temperatura za pranje 40 stepeni i da je sasvim dovoljna da ukloni prljavštinu”, rekla je ona.

Izvor: Nezavisne

spot_img