12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKako pravilno prati veš?

Kako pravilno prati veš?

Veš je potrebno pravilno sortirati u više grupa i prati ga na odgovarajućim temperaturama. Sjajna stvar je što mašine za veš imaju mnoštvo različitih opcija, od ručnog pranja do iskuvavanja, pa je veoma lako da sve podesite.

Pogledajte naše savjete za pravilno sortiranje i pranje veša!

Sortiranje u više grupa

Sortiranje garderobe je polazna tačka. Važno je da odvojite tri ključne grupe – bijeli veš, tamni veš i šareni veš. Na taj način će se boja veša očuvati i neće miješati sa drugim bojama.

Kako biste bili sigurni da ni jedan komad neće promijeniti svoju boju koristite takozvane hvatače boja. Možete ih pronaći u bilo kom super marketu ili drogeriji. U pitanju su bijeli papirići koji će tokom pranja “uhvatiti” svu boju koju odjeća pusti, kako ta ista boja ne bi završila na nekom drugom komadu garderobe.

Odgovarajuće temperature

Bijeli veš morate prati na visokim temperaturama sa pretpranjem. Najbolje je na 90 stepeni.

Šareni veš perite na temperaturi od 30 do 50 stepeni.

Tamnu odjeću, teksas i crno perite na temperaturi od 60 stepeni.

Jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu perite na 30 stepeni.

Prašak i omekšivač

Ono o čemu bi trebalo da vodite računa je i količina praška i omekšivača koju koristite. Nema potrebe da sipate više od preporučene doze. Postoji mogućnost da se on onda neće dovoljno isprati ili da će ostaviti bijele tragove na garderobi.

Još nekoliko savjeta za pranje veša

Ono što vam može skratiti vrijeme i olakšati posao jeste da pratite etikete na garderobi. Na njima je uvijek naznačeno na koliko stepeni treba oprati taj komad.

Takođe je važno da stvari, pogotovu one sa nekom aplikacijom na sebi, prije pranja okrenete na naličje kako ne bi došlo do oštećenja.

Obavezno provjerite sve džepove kako ne bi neki sitan predmet, poput metalnog novca, oštetio veš mašinu.

Izvor: Nezavisne

spot_img