12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiKako očistiti četku za kosu?

Kako očistiti četku za kosu?

Imati lijepu i meku kosu u današnjem je društvu poželjno i moderno.

To su osobine kose zbog kojih kupujemo sve one proizvode te dajemo novac za tretmane koji bi nam trebali omogućiti kosu iz reklame.

Pritisak da budemo savršeni potrebno je shvatiti kao nerealan cilj. Na taj ćemo način lakše prihvatiti i voljeti vlastito tijelo. Jedino čemu bismo trebali težiti je postizanje i održavanje zdravlja tijela. Uz to, zdravlje kose jednostavno je ostvariti.

Osnovna stvar koja nas vodi do dobrog stanja naše “grive” su – čisti češalj i četka za kosu.

Sigurno ne obraćate dovoljno pažnje na svoju četku, možda je ni ne koristite. Ako imate dužu kosu, preporučljivo je da to počnete činiti. Uz to, poželjno je koristiti drvenu.

Evo zašto biste trebali koristiti drvenu četku i češalj:

• plastične četke i češljevi više će čupati kosu te je “trgati”

• drvene četke mast s tjemena šire cijelom dužinom vlasi, za razliku od plastičnih koje ne upijaju mast kose te je ne rasprostranjuju ravnomjerno; češljanjem drvenom četkom hidratizujete pramenove i odmašćujete tjeme

• drvene četke bolje su za okoliš; svi smo dobro upoznati s činjenicom onečišćenja okoliša, a pogotovo onečišćenja uzrokovanog neodlaganjem plastike na pravilna mjesta (u pravilne kontejnere)

• drvene četke i češljevi pružaju tjemenu ugodnu masažu.

U nastavku saznajte kako očistiti četku za kosu.

Naravno da ne želite da se u četki koju koristite nakupljaju prašina (zbog čega je dobro znati kako očistiti četku za kosu od prašine), stara kosa, grinje i ostale stvari na čiju pomisao napravimo neugodnu grimasu. Još manje želite te iste stvari u svojoj svježe opranoj kosi!

Slijede savjeti i načini koji će vam pomoći da svoju četku i češalj održavate urednim.

1. Prva stvar koju trebate napraviti je odstraniti zapetljanu kosu i stare dlake sa četke. Ovo možete učiniti uz pomoć čačkalice, makaza, igle ili pribadače.

2. Namočite četku i češalj u toploj vodi koja curi. Ovaj će korak omekšati sve što je ostalo na vašoj četki.

3. Na čekinje četke stavite šampon, on će očistiti mast koja se nakupila te samu četku.

4. Nježno očistite čekinje četke češljem. Za najbolje rezultate češalj povlačite samo u jednom smjeru, vadeći kosu između čekinja svakim pokretom.

5. Nastavite nježno čistiti četku, dok nju i češalj držite pod toplom vodom koja teče. Sve dok sva kosa i sapunica nisu uklonjeni. Ako sapunica nestane prije nego ste u potpunosti odstranili dlake, ponovite proces. Takođe, budite nježni sa čekinjama četke kako ne bi popucale ili se oštetile, prenosi “Kreni zdravo”.

6. Osušite četku i češalj na suvom ručniku.

Evo i ostalih metoda kako očistiti četku za kosu.

1. Namačite svoju četku!

Češljeve i četke možete očistiti tako da ih položite u vodu (šoljicu vode) u koju ste prethodno stavili šampon. Takođe, možete zamijeniti šoljicu vode šoljicom bijelog sirćeta, koji će odstraniti masnoću. Nakon toga isperite i osušite.

2. Koristite stare četkice za zube

Kako biste očistili četke, koristite stare četkice za zube uz blagi sapun ili šampon. Ovo je jednostavan način čišćenja češlja, ali preporučujemo da imate spremnu novu četkicu za zube u blizini. Ako su obje jednake, obilježite ih kako ne bi došlo do zabune!

Izvor: Nezavisne

spot_img