12.3 C
Travnik
Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiČemu služi hotel za insekte i kako i od čega ga napraviti?

Čemu služi hotel za insekte i kako i od čega ga napraviti?

Hotel za insekte postavljen u vrtu i voćnjaku vrlo je koristan jer privlači pčele, bubamare, paukove i druge.

Na taj ih način zadržavate na prostoru gdje je potrebno oprašivanje biljaka te kontrola populacije štetnih insekata.

To može rezultirati boljim prinosom i uopšte zdravijim biljkama u vrtu. Stvaranjem ovakvog skloništa i mjesta za gnijezda, može se povećati biološka raznolikost, što je ključno za održavanje ekosistema i prirodne ravnoteže.

Koje materijale koristiti?

Njegova je izrada vrlo jednostavna. Možete koristiti već drvene okvire, palete ili police u koje ćete postaviti različite materijale – grančice između kojih će se sakriti, šuplje stabljike šaša, bambusove štapiće, deblje grane ili cjepanice u kojima ste izbušili rupe, cigle ili blokove sa šupljinama, kamenje, lišće, šušku od kukuruza, slamu, mahovinu, čepove od pluta, šišarke, suho cvijeće, posude od terakote, koru drveta i slične prirodne materijale.

Gledajte da su što raznolikiji, kao i veličina šupljina, kako biste privukli različite vrste insekata.

Za pričvršćivanje možete koristiti ljepilo ili žicu, ili pak, kada ste sve postavili, možete dodatno pričvrstiti pletenu žicu s manjim otvorima.

Gdje ga smjestiti?

Najbolje je postaviti ga na sunčano mjesto u vrtu, ali da nije na direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana, tako da bude zaštićen od vjetra. Idealno je smjestiti ga u blizini biljaka koje privlače insekte, poput cvijeća, povrća ili voćaka. 

U njegovoj blizini možete staviti i malu posudicu za vodu iz koje strši kamenje, tako da se insekti pijući ne utope.

Redovno ga provjeravajte te uklonite materijale koji su istrunuli, pljesnivi, razmočeni, pokidani te ga zamijenite novim.

I posmatrajte ko će ga sve nastaniti.

Izvor: Nezavisne

spot_img