12.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHBinas potpisao ugovor vrijedan 44 miliona KM, očekuje se da ove godine...

Binas potpisao ugovor vrijedan 44 miliona KM, očekuje se da ove godine udvostruči promet

Premijer Federacije BiH i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su danas fabriku namjenske industrije Binas u Bugojnu gdje su razgovarali s rukovodstvom kompanije o daljem razvoju.

Kako je naglasio Nikšić nakon sastanka, namjenska industrija je grana privrede koja treba biti pokretač razvoja.

“Namjenska industrija u Federaciji BiH je grana koja treba biti pokretač i motor razvoja. To je naše opredjeljenje i politika koju vodi naša Vlada, politika koja se bori za svakog radnika i svaku perspektivnu fabriku i to sam danas s ministrom Lakićem prenio i upravi Binasa”, rekao je Nikšić.

Fabrika namjenske industrije “Binas” u Bugojnu je nekadašnji privredni gigant koji je lošim upravljanjem bio doveden pred gašenje.

“Naravno da to za nas, ali ni za ljude u Binasu, nije bila prihvatljiva opcija. Danas smo čuli impresivne pomake te još značajnije planove za budućnost fabrike. Binas, uz Ginex, Igman, BNT, Pretis, pa i Zrak koji, iako u stečaju, radi punim kapacitetom, pokazuju kakve rezultate možemo udruženi postići. Zajedničkim snagama nastavljamo graditi perspektivu namjenske industrije u Federaciji”, poručio je Nikšić.

Osvrnuo se i na rezultate bugojanske kompanije.

“Binas će u ovoj godini udvostručiti promet, sa 26 iz prošle na preko 50 miliona ove godine, jučer su potpisali novi ugovor za sljedeću godinu vrijedan 44 miliona, investira se u nove mašine, otvaraju novi pogoni, a u narednih par mjeseci na trenutnih više od 400 radnika treba da se zaposli još njih 250. Binas je od gubitnika postao lider ekonomskog razvoja ovog kraja i primjer proizvodnog i razvojnog uspjeha”, rekao je premijer.

Na kraju, premijer FBiH je rekao kako će entitetska vlada i dalje nastaviti saradnju s Binasom.

“Pomoć ovakvim kompanijama nije socijalna pomoć i uzaludno trošenje budžetskog novca. Naprotiv, napori ministra Lakića i Vlade koz investiranje i pomoć namjenskoj industriji su u stvari vid sigurnog ulaganje u budućnost. Primjer namjenske industrije jeste garant razvoja i ekonomske stabilnosti naše države i najefikasniji način da svoje ljude zadržimo ovdje. Zbog toga ćemo i dalje svim snagama pružati podršku menadžmentu i radnicima ove, ali i ostalih kompanija, kako bi mogli unaprijediti i pojačati proizvodnju i što bolje iskoristiti sve veću potražnju ovih proizvoda na tržištu. Namjenska industrija je i ovime pokazala koliko je važna za našu državu i zbog toga će Vlada Federacije raditi sve na njenom daljnjem osnaživanju”, zaključio je Nikšić.

Izvor: Klix

spot_img