12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHBh. biznismen predstavio investiciju od 12,8 miliona eura, korist za dvije zemlje

Bh. biznismen predstavio investiciju od 12,8 miliona eura, korist za dvije zemlje

Svečanom događaju su pristustovali Andrej Plenković i Dragan Čović

Stanić grupa, u vlasništvu porodice Stanić iz Kreševa u BiH, danas je u Jastrebarskom u Hrvatskoj predstavila investiciju vrijednu 12,8 miliona eura u nove proizvodne linije i modernizaciju tvornice Stanić Beverages, čime će se broj radnih mjesta povećati sa 60 na sto te znatno povećati proizvodnja bezalkoholnih pića.

Plan proizvodnje bezalkoholnih pića u tvornici Stanić Beverages u Jastrebarskom i Kreševu već za ovu godinu je više od sto miliona litara, istaknuto je na prigodnoj svečanosti, na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

– Ovo je pravi primjer snažne porodične kompanije – istaknuo je Plenković koji je na novoj investiciji čestitao vlasniku i predsjedniku Uprave Stanić grupe Svjetlanu Staniću.

Time, kako je istaknuo, čini dobro hrvatskoj ekonomiji i daje doprinos Hrvatskoj kao i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, prenio je HRT.

Svjetlan Stanić je istaknuo da Stanić grupa kontinuirano ulaže u modernizaciju proizvodnje, kvalitetu proizvoda i proizvodnih procesa te održiv način poslovanja u svim svojim kompanijama unutar grupacije.

– Jednaku dinamiku provodimo i u firmi Stanić Beverages, koja je ponosni vlasnik brenda Juicy koji ove godine slavi 25 godina uspješnog poslovanja. Zahvaljujući novim proizvodnim kapacitetima, moći ćemo jačati našu poziciju na tržištu regije, ali i proširiti izvoznu strategiju koja nam je u fokusu posljednjih desetak godina – istaknuo je Stanić i poručio da planiraju ići dalje, biti veći i sigurniji.

Ulaganjem u proizvodnje kapacitete u tvornici u Jastrebarskom obilježen je i 25. rođendan brenda sokova Juicy.

Investicijom u firmi Stanić Beverages u Jastrebarskom povećan je proizvodni segment s dvije na četiri proizvodne linije za proizvodnju sokova u staklu, briku i PET ambalaži, što će, kako je istaknuto, omogućiti daljnje širenje branda Juicy na domaćem i inozemnim tržištima.

Na početku je Juicy proizvodio dva miliona litara godišnje te samo četiri artikla, a sada će, kada se sve nove linije puste u pogon, proizvoditi više od 200 artikala i 100 miliona litara godišnje za domaće i strana tržišta.

Održiva proizvodnja

Uz povećanje proizvodnih kapaciteta, investicija je usmjerena i na održivu proizvodnju pa tako nova proizvodna linija Tetra Stelo  ima i novu ambalažu koja je izrađena od biljnih materijala. Juicy je i prvi sok u svijetu koji će imati LightWing30 neodvojivi čep od 100 posto certificirane reciklirane plastike, prenosi Hina.

Investicijom je, uz ulaganje u proizvodnju, obnovljena i zgrada tvornice te okolna infrastruktura.

Inače, brand Juicy osnovan je 1999. godine, a tvornica za proizvodnju sokova Juicy u Jastrebarskom Stanić grupa je akvizirala 2013. godine, kao prvi korak planiranog razvoja grupacije u pravcu vlastite proizvodnje i distribucije pića, što je dodatno osnaženo 2014. godine otvaranjem tvornice za proizvodnju sokova u Kreševu, u BiH, koja godišnje proizvodi više od 50 miliona litara sokova i zapošljava 100 radnika.

Investicijski ciklus Stanić grupe se nastavio 2021. preuzimanjem Maraske Zadar, čime se grupa širi i na tržište jakih alkoholnih pića, a plan je ove godine uložiti i u tu tvornicu.

Izvor: BiznisInfo

spot_img