12.3 C
Travnik
Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetUmro glavni šef propagande Kim Jong-una

Umro glavni šef propagande Kim Jong-una

UMRO je bivši sjevernokorejski propagandist Kim Ki-nam, objavili su jutros državni mediji. Imao je 94 godine.

Umro je zbog starosti i oštećenja organa zbog kojih je bio na liječenju od 2022., objavila je službena agencija KCNA, a prenosi BBC..

Godinama gradio kult ličnosti vladajuće obitelji

Kim Ki-nam je desetljećima bio vodeći propagandist Sjeverne Koreje, dugo služeći vladajućoj obitelji gdje je doprinosio izgradnji kulta ličnosti sjevernokorejskih diktatora.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un prisustvovao je njegovom sprovodu rano ujutro i odao počast “veteranu revolucionaru koji je ostao bezgranično lojalan” režimu, objavila je KCNA.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap usporedila ga je sa šefom propagande nacističke Njemačke Josephom Goebbelsom.

Kim Ki-nam, koji nije bio u krvnom srodstvu s vladajućom obitelji, imenovan je zamjenikom direktora Odjela za propagandu i agitaciju Pjongjanga 1966., gdje je blisko surađivao s Kim Jong-ilom, prethodnikom i ocem sadašnjeg vođe Kim Jong-una. Kim Ki-nam kasnije je došao i na čelo odjela.

Blizak s Kim Jong-ilom

Kim Ki-nam je navodno bio blizak s Kim Jong-ilom, a u 1970-ima je postavljen i na čelo državnih novina Rodong Sinmun.

Kasnije je vodio inicijative za utvrđivanje uloge Kim Il-sunga, koji se naširoko smatra utemeljiteljem Sjeverne Koreje u povijesti zemlje, te za podršku Kim Jong-ilovom nasljeđivanju vodstva, navodi North Korea Leadership Watch, stranica o političkoj kulturi Pjongjanga .

Desetljećima je bio i ključni autor državnih političkih slogana te je imao veliki utjecaj na njezino medijsko i izdavačko djelovanje, pa čak i na likovnu umjetnost.

Umirovio se kasnih 2010-ih, prenijevši svoju ulogu Kim Jong-unovoj sestri Kim Yo-jong, ali se nastavio pojavljivati ​​na javnim događanjima, što je znak da je ostao u dobrim odnosima s režimom.

Izvor: Index

spot_img