12.3 C
Travnik
Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHSud donio hitnu mjeru: BHRT mora pustiti signal FTV-u, nastavak programa u...

Sud donio hitnu mjeru: BHRT mora pustiti signal FTV-u, nastavak programa u 19:30

Nakon što je BHRT donio odluku da uskrati usluge produciranja i emitianja programa FTV-a, u poslijepodnevnim satima donesena je privremena mjera koja obavezuje državni emiter da ipak pusti signal.

Kako saznaje Klix.ba Općinski sud u Sarajevu je donio privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u.

Program će se početi emitovati ponovo u 19:30.

Podsjećamo, poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine je donio odluku da od srijede 8. maja 2024. godine od 06:00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i suradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obaveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda.

Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

Izvor: Klix

spot_img