18.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiVijeće EU-a potvrdilo direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama

Vijeće EU-a potvrdilo direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama

Vijeće Europske unije odobrilo je u utorak direktivu koja sadrži mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te postavlja standarde za zaštitu žrtava ovih kaznenih djela.

  Zeleno svjetlo Vijeća znači da je direktiva o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji konačno usvojena, nakon što o njoj glasao Europski parlament prošli mjesec. Zemlje članice imat će tri godine za prenošenje direktiva u nacionalna zakonodavstva.

 Prema novoj direktivi, sve će zemlje članice EU-a morati kriminalizirati sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilu na sklapanje braka, dijeljenje intimnog ili manipuliranog materijala bez pristanka, uhođenje na internetu, uznemiravanje na internetu, nezatraženo slanje seksualno eksplicitnog materijala, poticanje na nasilje ili mržnju na internetu i kažnjivo postupanje obuhvaćeno drugim pravnim aktima Unije.

 “Ovo je prijelomni trenutak u jačanju prava žena. Prava jednakost može se dogoditi samo kada žene mogu živjeti bez straha da će biti uznemiravane, napadnute ili fizički povrijeđene. Ovaj zakon je važan korak na tom putu”, izjavila je belgijska državna tajnica za rodnu ravnopravnost Marie-Colline Leroy, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

 Za kaznena djela koje pokriva direktiva predviđena je kazna zatvora od najmanje jedne do pet godina.

Također sadrži opsežni popis otegotnih okolnosti, kao što je počinjenje kaznenog djela prema djetetu, bivšem ili sadašnjem supružniku ili partneru ili javnom predstavniku, novinaru ili branitelju ljudskih prava, za koje su predviđene strože kazne.

Direktiva također sadrži detaljna pravila o mjerama pomoći i zaštite koje države članice trebaju pružiti žrtvama.

Izvor:Večernji list.ba

spot_img