12.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHFirma za koju je bio spreman “mtvački sanduk” sada planira prihod od...

Firma za koju je bio spreman “mtvački sanduk” sada planira prihod od 50 miliona KM

Direktor domaće kompanije namjenske industrije Binas Bugojno, Abaz Mandžuka kaže da ova kompanija planira udvostručiti prihode u ovoj godini, nakon snažnog rasta u 2023.

Kompanija je lani imala prihode od 25 miliona KM, a godinu prije toga tek osam miliona. Znači da ove godine ciljaju na čak 50 miliona KM.

Mandžuka tvrdi da je u vrijeme prethodne Vlade FBiH proizvodnja u ‘Binasu’ trebala biti ugašena, a proizvodne linije iz te kompanije trebale su završiti u drugim firmama namjenske industrije, „a sve zarad nečijih ličnih interesa“. Nažalost, kaže da se od nekih planova nije odustalo ni danas.

– Činjenica je da je ‘Binas’ Bugojno već bio osuđen da ode u propast i činjenica je da je čak proizvodnja upaljača trebala otići u ‘Pretis’, a proizvodnja granate u ‘Ginex’ Goražde. Potvrđujem to jer je Vlada FBiH dala ‘Pretisu’ da usvaja naše upaljače, znači da paralelno radi taj proizvod koji mi radimo i od kojeg živimo. Nažalost, i dan danas se ta saga vodi i dan danas se pokušava da ‘Pretis’ počne s proizvodnjom upaljača i da eliminiše ‘Binas’ Bugojno – rekao je Mandžuka za Raport.

Tvrdi da je bila namjera da se proglasi stečaj Binasa, odnosno da je mrtvački sanduk za komaniju bio spreman, samo je trebalo zakucati zadnji ekser. Tada dolazi do smjene vlade nakon čega je opcija stečaja isključena.

Proizvodni program ‘Binasa’ je bogat i šarolik, a ta kompanija najpoznatija je po proizvodnji upaljača za razne vrste municije. Ukoliko budu imali podršku aktuelne Vlade FBiH, Mandžuka tvrdi da do kraje godine planiraju broj zaposlenih povećati i do 800, te uduplati prihode.

Kako je rekao, rast proizvodnje i posla je u ekspanziji. Prošle godine su imali prihod od 25 miliona maraka.

– To je prihod od dva i po budžeta Općine Bugojno što znači da imamo neku mogućnost za stabilizaciju. Ova firma je u fazi konsolidacije, imamo samo jedan račun koji funkcioniše, imamo dosta dugova koji su narasli u prethodnom periodu, sad je naš zadatak da izvršimo sanaciju tih dugova koji su nastali u nekom ranijem periodu. Imamo preko 100 miliona KM vrijednih potpisanih ugovora. Tvrdim da ih možemo realizirati. Naš plan je za ovu godinu prihod od 50 miliona KM, najvjerovatnije da ćemo ga realizovati, ne zavisi samo od nas, zavisit će i od drugih kooperanata koji rade u Federaciji, a čije komponente ugrađujemo u naš proizvod – kazao je Mandžuka.

Vraćene su pozajmice ‘Igmanu’ Konjic, ‘Ginexu’, dugovi su bili silni i dobavljačima.

– Pomalo smo vraćali te dugove i pokrenuli smo proizvodnju, znao sam da ‘Binas“ ima odličan proizvod za prodaju. Kada sam došao radnicima se dugovalo osam plata, isplatili smo četiri bruto i četiri neto. Svi penzioneri koji su imali uvjete za penziju, penzionisani su. Naši penzioneri idu s uplaćenim doprinosima. I to smo radili. I to bez subvencije Vlade koja svim ostalim preduzećima pomaže kod penzionisanja, mi to radimo sami. Isplaćeni su i topli obroci i bajramluci. Ove godine 29 radnika ide u penziju – kaže direktor Binasa.

Dodao je da su prethodni direktori ‘Binasa’ kod Razvojne banke FBiH digli kredite u iznosu većem od četiri miliona KM, a kamata je narasla na više od milion i devet stotina hiljada, te da je taj iznos za kamatu sadašnja uprava vratila.

Izvor: BiznisInfo

spot_img