22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHMizerno povećanje ni blizu rastu troškova, penzioneri poručili: Izlazimo na ulice ako...

Mizerno povećanje ni blizu rastu troškova, penzioneri poručili: Izlazimo na ulice ako ne bude dogovora!

Traže izmjene Zakona o PIO, kako bi se iz formule za usklađivanje penzija isključila stopa BDP-a, a da se penzije vežu za prosječnu plaću u FBiH

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), ukupno povećanje penzija u FBiH u 2024. godini iznosi 6,55 posto.

S obzirom na to da su penzije u januaru akontativno usklađene za pet posto, Upravni odbor donio je odluku da aprilske mirovine budu više za samo 1,55 posto. To je izazvalo ogorčenje u Savezu udruženja penzionera u FBiH, jer simbolično uvećanje penzija ni izbliza ne prati rast troškova života najugroženije populacije u državi.

Formula usklađivanja

Od Vlade FBiH očekuju izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kako bi do septembra penzije bile vanredno povećane.

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH, kazao je za „Dnevni avaz“ da je Upravni odbor na čijem je čelu održao sjednicu i pokazao jedinstvo prilikom zauzimanja stavova.

– Tražimo izmjene Zakona o PIO, kako bi se iz formule za usklađivanje penzija isključila stopa BDP-a, a da se penzije vežu za prosječnu plaću u FBiH. Od Vlade je zatražena i novčana pomoć od 200 KM za penzionere čija penzija ne prelazi 1.000 KM, odnosno 100 KM za one s penzijama višim od 1.000 KM. Imamo sjednicu Skupštine 16. maja i Upravni odbor će zatražiti saglasnost da organizira proteste ako se ne nađe rješenje s Vladom FBiH. Prioritet je da se iscrpe sve mogućnosti i da se nađe prihvatljivo rješenje, a ako do toga ne dođe, idemo u proteste – kazao je Bekan za “Avaz”.    

Kako je „Dnevni avaz“ ranije izvještavao, ukupno planirano povećanje penzija u 2024. godini je 6,6 posto. To smo objavili još 9. aprila.

To dalje znači, s obzirom na to da je iznos najniže penzije u decembru prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te penzije, koje će biti isplaćene početkom maja, iznositi 573,79 KM.

Najniža 600 KM

Zagarantirana će, umjesto 642,40 KM, od maja iznositi 684,79 maraka. Usto, u maju će penzioneri dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno onu od akontativnog do konačnog procenta usklađivanja.

Tako će, naprimjer, korisnici najniže penzije za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u maju dobiti gotovo 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Novalićeve bajke

Mizeran rast primanja penzionera, koji ni izbliza ne prati rast troškova života, posljedica je još jedne katastrofalne odluke Vlade FBiH s Fadilom Novalićem na čelu.

Iako penzioneri godinama insistiraju na usklađivanju penzija s rastom prosječne plaće i troškova života, Novalić ih je uvjeravao da takvo rješenje po njih ne bi bilo povoljno. Vlada FBiH je 2016. godine usvojila “švicarski model” za isplatu penzija, kojim je u formulu za obračun uvrštena i stopa BDP-a, a koja je, primjera radi, u prošloj godini rasla za zanemarivih 1,1 posto.

Tako je prosječna plaća s 924 KM u 2019. porasla na 1.315 KM u ovoj godini, dok su u istom periodu penzije rasle za 190 KM.

Egida

SAVEZ udruženja penzionera u FBiH traži napuštanje “švicarskog modela”.

Izvor: Avaz

spot_img