13.3 C
Travnik
Srijeda, 1 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiMuči vas proljetni umor? Niste jedini. Evo koji su simptomi tog stanja

Muči vas proljetni umor? Niste jedini. Evo koji su simptomi tog stanja

PROLJETNI umor nije mit. S dolaskom lijepog vremena, višim temperaturama i varijacijama u rasporedu i životnim navikama, mnogi ljudi počinju primjećivati simptome proljetne astenije. To je privremeni osjećaj umora, kako fizičkog tako i intelektualnog.

“Proljetna astenija je gotovo uvijek u korelaciji s proljetnom sezonom i uglavnom je vezana uz promjene temperature, povećanu toplinu, promjene atmosferskog tlaka”, kaže za Marcu Alberta Sacristana, liječnica obiteljske medicine.

Dva posto stanovništva pati od proljetnog umora

Dr. Sacristana dodaje da se u ovo vrijeme 10 do 20 posto pacijenata žali na proljetni umor.

“Malo je češći između 20. i 50. godine. Općenito se smatra da dva posto stanovništva pati od proljetnog umora”, otkriva doktorica.

Kako ističe, glavni simptom koji definira stanje jest da se pacijentu ništa ne da raditi.

“To je umor i iscrpljenost koji se obično javljaju ujutro. Drugi su simptom, osobito kod žena, glavobolje. Javljaju se i bolovi u zglobovima, poteškoće s koncentracijom na poslu ili u učenju”, objašnjava.

Ne preskačite obroke

Što se liječenja tiče, dr. Sacristana preporučuje tjelesnu aktivnost, spavanje te zdravu i uravnoteženu prehranu.

“To su tri osnovna stupa. Preporučujem i smanjenje stresa, vježbe na otvorenom, jutarnje vježbe disanja, zauzimanje pozitivnog stava na poslu te smanjenje toksičnih navika kao što su konzumacija alkohola i pušenje. Nemojte preskakati obroke”, zaključila je.

Izvor: Index

spot_img