19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDobro pogledajte u tanjur: Evo kakav krumpir može biti opasan

Dobro pogledajte u tanjur: Evo kakav krumpir može biti opasan

U slučaju pretjeranog solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. Zato izbjegavajte konzumaciju jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru. 

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. Zato treba izbjegavati konzumaciju jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.

Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Simptomi trovanja hranom

– Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana – upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Kažu kako trovanje hranom mogu uzrokovati:

  • bakterije ili njihovi toksini koji se u hrani nađu zbog neadekvatne pripreme i skladištenja
  • virusi
  • kemikalije poput insekticida i herbicida
  • metali kao što su olovo, živa i kadmij
  • otrovne biljke kao što su velebilje i nejestive gljive
  • drugi kontaminanti kao što su mikotoksini, ostaci veterinarskih lijekova itd.

Najčešće trovanje hranom izazvano je bakterijama, napominju u HZJZ-u. Određene bakterije se razmnožavaju u hladnjaku, a neke čak i nakon kuhanja na visokoj temperaturi.

– Neke bakterije, kao što su Listeria m. i Yersinia ent., razmnažaju se i na temperaturi hladnjaka. Listerije mogu prouzročiti ozbiljna oboljenja, srećom kod manjeg broja ljudi oslabljenog imuniteta (primjerice starijih osoba), dok su trovanja jersinijama rijetka i zahvaćaju najčešće djecu. Jela u kojima se mogu očekivati i listerije i jersinije su mlijeko i meso, osobito pileće. Naravno, ispravna termička obrada ih uništava (kuhati ili peći na min. 78°C) – objašnjavaju u HZJZ-u.

– Anaerobne bakterije, kao Clostridium perfringens i Clostridium botulinum razmnažaju se bez prisutnosti zraka, a na namirnice dospijevaju iz nečistoće tla u obliku vrlo otpornih spora. Ako se namirnice prije kuhanja ne operu (na primjer grah), pri pripravi velikih količina (obično grah salate) može doći do aktiviranja tzv. spora, koje prežive kuhanje (do 100°C) i prilikom postupnog hlađenja bez prisutnosti zraka se namnože i izazovu bolest s proljevom. Osnovni je problem nedovoljno kuhanje i sporo hlađenje jela – dodaju.

Izvor: 24sata.hr

spot_img