18.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaDržavljani BiH u 60 provala ukrali plijen vrijedan pola miliona eura

Državljani BiH u 60 provala ukrali plijen vrijedan pola miliona eura

SALZBURG – Istražioci iz policijskog odjeljenja Feklabruka u saradnji sa Kancelarijom državne kriminalističke policije uhapsili su tri državljanina Bosne i Hercegovine (33, 44, 56) koji se sumnjiče za 60 provlanih krađa.

Ovaj trio je mjesecima ordinirao po Gornjoj Austriji i Salzburgu. Prema navodima policije, uvijek su radili po istoj šemi: namjenski bi došli iz BiH radi provala i uvijek je to bio vikend, petak i subota.

Za jedno veče su znali izvesti i do šest provala. Provalnici su obično dolazili u sumrak. Nisu bili izbirljivi što se tiče plijena, samo im je bilo bitno da nema svjetla u kućama. Serija provala je započela jula prošle godine, kada je i sama policija primijetila nagli porast slučajeva.

Austrijski mediji prenose riječi Kristijana Šmidsedera, iz Odjeljena za krađe pri Kancelariji državne kriminalističke policije koji kaže da su oni ostavljali tragove na svim mjestima zločina.

Nakon dojave o provali, policija im je uspjela ući u trag nakon krađe i to na prakingu u Mondseeu.

Vođa ove kriminalne grupe je navodno bio 44-godišnjak. U slučaju osuđujuće presude, prijeti im kazna zatvora do deset godina.

Izvor: Nezavisne

spot_img