12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOve stvari mogu biti štetne za mačke, a možda ih imate doma

Ove stvari mogu biti štetne za mačke, a možda ih imate doma

Čuvajte mačku na sigurnom i držite je dalje od stvari koje se nalaze na ovom popisu. Naime, mačke su jako osjetljive životinje i doticaj s nekim biljkama ili stvarima za njih može biti poguban

1. Predivo

Mačke se vole igrati koncem i igračke s predivom mogu biti dobre. Međutim, ako mačka to proguta, može se dogoditi opasnost od gušenja i oštećenja crijeva.

2. Žice

Mačići su često u iskušenju da se igraju električnim žicama, a vole ih i gristi. Ali postoji jedna stvar koju možete učiniti da to spriječite. Postavite razdvojene fleksibilne plastične cijevi preko žica.

3. Lampa od himalajske soli

Svjetiljke od himalajske soli imaju brojne zdravstvene koristi za ljude, ali nisu toliko korisne za mačke za koje se zna da ih ližu. Mačke su posebno osjetljive na trovanje solju, a solne lampe mogu izazvati proljev, napadaje, letargiju, pa čak i smrt.

4. Kosti

Mačke kosti mogu teško probaviti, a mogu izazvati i opasnost od gušenja zbog neobičnih veličina. Držite mačku podalje od kostiju i smanjite šanse da pojede nešto što ne bi smjela.

5. Mini rolete

Mačke se mogu zapetljati u mini rolete i ozlijediti se ako ih ne zaustavite u šetnji u njihovoj blizini.

6. Voda iz zahoda

Mačke će vjerojatno pokušati popiti vodu iz zahoda ako su u njegovoj blizini. Važno je da vaša školjka nema osvježivač unutar nje  jer za mačke može biti smrtonosno ako popiju vodu iz zahoda s kemikalijama od osvježivača.

7. Tijesto za kruh

Šanse su da kod kuće često imate nepečeno tijesto za kruh su male, ali ako s vremena na vrijeme pečete kruh, najbolje je da tijesto za kruh držite izvan dosega. Čak i malo sirovog tijesta za kruh proširit će se nakon jedenja i tako može ubiti kućnog ljubimca.

8. Aloe vera

Biljka aloa vere kod kuće možda je lijepa za vas, ali za mačku predstavlja potencijalnu katastrofu. Izazvat će povraćanje i proljev ako ju mačka pojede.

9. Ljiljani

Iako lijepi, ljiljani su jedna od najotrovnijih biljaka za mačke. Držite ih izvan kuće (ili još bolje, kupite umjetno cvijeće). Budite svjesni simptoma trovanja ljiljanima koji uključuju povraćanje, letargiju i gubitak apetita. Nazovite svog veterinara što je prije moguće ako mislite da je vaš ljubimac progutao ljiljan.

10. Tekući potpuri

Tekući potpuri opasan je za mačke ako ga progutaju jer može oštetiti njihov jednjak. Naime, on može nagristi kožu i usta mačaka, a nedostaje im i dio jetrenih enzima koji bi ga mogao probaviti, piše Reader’s Digest.

Izvor: 24sata.hr

spot_img