7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiHormon sreće jača mozak tijekom vježbanja

Hormon sreće jača mozak tijekom vježbanja

Redovita tjelesna aktivnost pozitivno utječe na različite kognitivne funkcije

Istraživači su istraživali različite čimbenike, od neurokemikalija do promjena u cerebralnom protoku krvi, ali im je nedostajao konačan odgovor na koji način vježbanje poboljšava kognitivnu brzinu.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Physiology rasvijetlilo je pitanje o kojem se dugo raspravljalo kako tjelovježba poboljšava kognitivne performanse.

Istraživanje otkriva da dopamin, neurotransmiter i hormon koji se često povezuje sa zadovoljstvom i motivacijom, igra ključnu ulogu u ovom procesu.

Konkretno, istraživanje pokazuje da se razina dopamina povećava tijekom vježbanja, povezujući se s bržim vremenom reakcije, čime se omogućuje jasnije razumijevanje odgovora mozga na fizičku aktivnost.

Dopamin, ključni neurotransmiter u mozgu, dugo se proučavao u kontekstu kognitivne kontrole i kontrole ponašanja.

Promijenjene razine ovog hormona očite su u raznim neurološkim poremećajima i poremećajima ponašanja, što ga čini središnjom točkom u razumijevanju kognitivnog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da akutna tjelesna aktivnost potiče otpuštanje dopamina u mozgu, što je u korelaciji s poboljšanim kognitivnim performansama.

Ovaj odnos između tjelovježbe, otpuštanja dopamina i kognitivnog poboljšanja bio je osnova za ovo istraživanje.

“Znamo da kardiovaskularne vježbe poboljšavaju kognitivnu izvedbu, ali do sada točni mehanizmi koji leže u pozadini ovog procesa nisu bili rigorozno proučavani kod ljudi. Koristeći nove tehnike snimanja mozga, uspjeli smo ispitati ulogu dopamina u poboljšanju funkcije mozga tijekom vježbanja, a rezultati su doista obećavajući,” ističu istraživači.

Izvor: Novi List

spot_img