1.8 C
Travnik
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiPet vrsti namirnica bogatih flavonoidima koje bismo često trebali jesti

Pet vrsti namirnica bogatih flavonoidima koje bismo često trebali jesti

FLAVONOIDI su raznolika skupina fitonutrijenata koji se nalaze u biljkama, poznati po svojim antioksidativnim svojstvima i potencijalnim zdravstvenim prednostima. Trebali bismo ih često konzumirati jer neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, smanjujući rizik od oksidativnog stresa i upale.

Osim toga, flavonoidi se povezuju s poboljšanim zdravljem srca, kognitivnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, prenosi Health Shots. Evo kojim su omiljene namirnice bogate ovim fitonutrijentima.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina, bogato je flavonoidima poput antocijanina. Osim što im antocijanin daje boju, poznato je da bobičastom voću daje i snažna antioksidativna svojstva.

Citrusi

Naranče, limuni, limete i grejp izvrsni su izvori flavonoida, poput hesperidina i naringenina, prenosi Health Shots. Ovi spojevi povezani su s boljim zdravljem kardiovaskularnog sustava i mogu pomoći u smanjenju upale.

Lisnato zeleno povrće

Povrće poput kelja, špinata i brokule, bogato je flavonoidima kao što su kemferol i kvercetin. Ovi flavonoidi povezuju se sa smanjenjem upale i pozitivnim utjecajem na zdravlje srca.

Luk

Luk je poseban zbog kvercetina, flavonoida poznatog po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Redovito konzumiranje ovog povrća može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Tamna čokolada

Visokokvalitetna tamna čokolada sadrži flavonoide zvane flavanoli za koje se smatra da podržavaju zdravlje srca poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni tlak, prenosi Health Shots.

Izvor: Index

spot_img