22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaU Srbiji prvi put aktiviran sistem Amber Alert, razlog je nestanak dvogodišnje...

U Srbiji prvi put aktiviran sistem Amber Alert, razlog je nestanak dvogodišnje djevojčice

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora u Srbiji, a tim povodom tamošnje službe su prvi put pokrenule sistem “Pronađi me”.

Na terenu je policija, kao i vatrogasci-spasioci, pripadnici GSS-a i brojni građani. Očekuje se da iz Niša stignu pripadnici Žandarmerije sa psima-tragačima. U potrazi za djevojčicom koriste se i dronovi sa termovizijskim kamerama.

Djevojčica je nestala u 13.45 u naselju Banjsko polje, ulica vojvode Radomira Putnika br. 19 (grad Bor). Smeđe je kose, braon očiju, visine je oko 85 centimetara, na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu, crne patike i kosu vezanu u rep. U potrazi učestvuje oko 2.000 ljudi.

Djevojčica je nestala na nepristupačnom terenu, obraslom gustom šumom. Tokom popodneva podignuti su i dronovi sa termovizijskim kamerama. Kiša koja je padala tokom dana dodatno je otežavala potragu.

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem “Pronađi me” koji je namijenjen za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, koji će omogućiti brzu distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija procijeni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinjelo pronalasku djeteta.

Hitno obaviještavanje podrazumijeva slanje poruke o nestanku maloljetnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama.

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i inicijator uspostavljanja ovog sistema Igor Jurić pozvao je sve građane koji imaju neku informaciju u vezi sa nestankom djevojčice da se obrate nadležnim organima.

Jurić je za Tanjug rekao da je, kada su u pitanju nestala djeca, svaki minut je veoma važan i da je zato sistem “Pronađi me” veoma bitan.

“Važno je da ljudi koji su dobili poruku, pogotovo oni koji su u okolini Bora, da se aktiviraju i da sve informacije podjele sa policijom. Jer je svaka informacija sada značajna, i može da bude spasonosna. Zato se nemojte ustručavati, čak i da niste potpuno sigurni, bolje je da to podelite sa policijom”, rekao je Jurić.

Inače, u Srbiji je sistem za hitno obavještenje javnosti o nestaloj djeci počeo da radi 25. oktobra.

Ovaj sistem u BiH će zaživjeti u toku godine jer je krajem februara u Predstavničkom domu usvojena inicijativa Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece Amber alert na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix

spot_img