13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaBiHŠta će biti sa Rudnicima boksita Široki Brijeg

Šta će biti sa Rudnicima boksita Široki Brijeg

Zbog duga od tri milijuna maraka, Rudnicima Boksita Široki Brijeg prijeti stečaj. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora su dali ostavke, a radnici su završili na Zavodu za zapošljavanje.

Poduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg negativno posluje već godinama. Međutim niko ništa nije tradio na tome da to spriječi, što je dovelo ovo poduzeće pred sami stečaj. Iz opozicije u Vladi Zapadnohercegovačke županije isključivog krivca za ovakvo stanje u firmi vide, u prethodnoj upravi na čelu sa Stankom Ljubićem, koji je, tvrde, trenutno u Hrvatskoj. Odgovornim smatraju i ministra privrede u ZHŽ Darija Sesara, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da će nova uprava riješiti probleme.

TOMISLAV BANDIĆ, zastupnik HRS-a u Vladi ZHŽ

“Međutim nemoguće je riješiti postiojeće probleme koji sun astali za vrijeme ministarstva gspodina Sesera u prijašnjoj vladi koji nije apsolutno ništa učinio, dakle njegova je odgvornost ovdje isključivo najveća budući da je on imao informacije što se radi na koji se način radi i apsolutno nije ništa učinio da se takvo stanje prekine.”

MARIJA LOVRIĆ, zastupnica HSP AS u Vladi ZHŽ

Za takve stvari treba snositi određena odgovorrnost ali naravno ja kao piojedinac ne mogu donijeti sud zna se da postoje nadlčežne institucije koje treba da urade svoja posao, a tko je šta je i za šta je odgovoran.

Vlada ZHŽ je u procesu imenovanja novog Upravnog vijeća kao i imenovanja nove uprave koja će pokušati spasiti Rudnike boksita. Ako to ne uspiju, Rudnici boksita idu u stečaj, kaže predsjednik Vlade jer ne vidi rješenje u koncesiji.

PREDRAG ČOVIĆ, predsjednik Vlade ZHŽ

“I pokušaćemo naći rješenje da probamo u nekom razumnom roku napraviti jedan poslovni plan koji će dati, odnosno imati osnovni cilj da firma ispunio svoje osnovne obavze prema radnicima, dobavljačima i prema državi, normalno da očekujemo pomoć i federalne vlade.”

TOMISLAV BANDIĆ, zastupnik HRS u Vladi ZHŽ

Proračun županije nikada nije bio veći 156 milijuna maraka i iz tih sredstava se jednostavno moraju izdvojiti sredstva kako bi se pomoglom poduzeću kako bi poduzeće nastavilo raditi jer sigurno da može biti profitabilno.

Tridesetdvoje radnika nadaju se da će se čim prije vratiti na posao, no niko od njih nije htio stati pred kameru.

Izvor: BHRT

spot_img