12.6 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisCijene čokolade u Njemačkoj veće nego ikada u posljednjih 20 godina

Cijene čokolade u Njemačkoj veće nego ikada u posljednjih 20 godina

Uvozne cijene kakao zrna nedavno su porasle u Njemačkoj, uz najveći rast u posljednjih 20 godina, potvrdio je njemački zavod za statistiku.

Cijena je u januaru 2024. porasla za 73,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, što se očekuje da će se odraziti i na potrošačku cijenu čokolade.

U martu je švicarski proizvođač čokolade Lindt & Sprüngli upozorio na rast cijena čokolade. Kompanija je ranije ove godine saopštila da će sve veće uvozne cene kakao zrna “rezultovati daljim povećanjem cijena u 2024. i 2025. godini, pod uslovom da cijene kakaa ostanu na trenutnom nivou”.

Jedan od razloga za primjetan porast je nestašica kakaa na svjetskom tržištu kao posljedica neuspjele berbe, posebno u zapadnoj Africi.

Prošle godine je u Njemačku uvezeno 8 posto manje kakao zrna u odnosu na prethodnu godinu. Njemačka je većinu svog kakaa dobila iz Obale Slonovače 2023. godine.

Posljednje uporedivo povećanje cijena bilo je u oktobru 2002. godine kada su troškovi kakaa porasli za skoro 88 posto.

U odnosu na februar 2023. godine, proizvođačke cijene čokolade su u istom mjesecu ove godine porasle za 8,8 posto, što je statistički ured opisao kao “iznad prosjeka”.

Izvor: Klix

spot_img