12.6 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaBiHNositeljima stanarskog prava FBiH dužna je isplatiti po tisuću KM po metru...

Nositeljima stanarskog prava FBiH dužna je isplatiti po tisuću KM po metru četvornom stana

Zakon se odnosi na osobe koje su zaključile ugovor o otkupu stana na kojem je postojalo stanarsko pravo, ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana i nisu riješile stambeno pitanje

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u formi nacrta usvojio je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, budući da prijedlog Vlade F BiH da se ovaj zakon razmatra po žurnoj proceduri nije dobio potrebnu većinu u ovom domu. Zakon se odnosi na osobe koje su zaključile ugovor o otkupu stana na kojem je postojalo stanarsko pravo, ali im nije omogućeno da uđu u posjed stana i nisu riješile stambeno pitanje. Predlagatelj Zakona u ovoj situaciji predlaže isplatu novčane naknade nositelju stanarskog prava ili njihovim nasljednicima. 

Također, odnosi se i na nositelje stanarskog prava čiji zahtjev je bio odbijen u postupku otkupa stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a te osobe nisu riješile stambeno pitanje. Kako je izaslanicima pojasnio federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić suština zakona odnosi se na financijsko obeštećenje osoba koje imaju stanarsko pravo u Federaciji BiH, a nisu u posjedu istih. 

„Prema predloženom zakonu za metar četvorni stana nositeljima stanarskog prava bio bi isplaćen iznos od tisuću KM, umanjen za jedan posto amortizacije na godišnjoj razini. Iznos je to kojeg je predložio Europski sud za ljudska prava. Zbog nepostojanja zakona sudovi donose presude u kojima se nositelji stanarskog prava obeštećuju po tržišnim cijenama što značajno utječe na Proračun F BiH. Zakonskim uređenjem ovog pitanja uvest ćemo jedinstvenu naknadu, a ujedno i zaštiti Proračun F BiH iz kojega bi za preko 670 stanova na koje se odnosi i preko 38 tisuća metara četvornih stambenog prostora trebalo isplatiti oko 21 milijun KM. Prema sudskim presudama koje se donose taj bi iznos bio više od tri puta veći i iznosio bi preko 71 milijun KM“, pojasnio je ministar Nedić. 

Usvajanjem zakona koji bi uredio ovu oblasti osiguravaju se uvjeti za provedbu presude Ustavnog suda BiH od 30.03.2012.godine , presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 15.12.2009.godine te od 11.04.2017.godine kao i nekoliko presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Izaslanici su na istoj sjednici usvojili i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj ( IBRD ) i Bosne i Hercegovine za financiranje Projekta unapređenja zdravstvenih sustava .

Donošenjem ovakve odluke Federaciji BiH bit će na raspolaganju 19,2 milijuna eura, a sredstva će biti korištena za unapređenje kvalitete zdravstvene usluge koje javno-zdravstveni sektor pruža osiguranicima, sanaciju financijskog stanja u javnim zdravstvenim ustanovama te uvođenje novih informacijsko – komunikacijskih tehnologija u rad i poslovanje zdravstvenih ustanova koje bi trebale omogućiti brži protok informacija koje se odnose se na stanje osiguranika, njihovo arhiviranje i dr. kao i osigurati ravnateljima ustanova relevantne informacije u realnom vremenu kako bi se poboljšalo financijsko rukovođenje ustanovama.

Izvor: Vecernji

spot_img