22.2 C
Travnik
Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaBiHUSAID poziva kompanije da se prijave za grant program: Do 70.000 KM...

USAID poziva kompanije da se prijave za grant program: Do 70.000 KM bespovratnih sredstava

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja s podrškom investicijama u Bosni i Hercegovini putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”. Ovog mjeseca su realizovali info sesije širom zemlje, čiji je cilj podići svijest o prilikama koje se nude za ulagače povezane s bosanskohercegovačkom dijasporom.

Njihov novi poziv za dostavljanje projekata otvoren je do 1. aprila 2024. godine (www.grant.diasporainvest.ba).

Još jedna radna sedmica na terenu je iza tima USAID projekta “Diaspora Invest”. Posjetili su Miliće, Foču i Domaljevac-Šamac, a naredne sedmice su u Banjoj Luci. Kroz svoj rad nastoje doći do svakog poduzetnika i podijeliti s njima mogućnosti podrške kroz grant program, tehničku asistenciju u razvoju i certifikaciji, aktivnostima prenosa znanja i potpore u posredovanju za izvoz na međunarodno tržište. Posebnu pažnju ovog mjeseca ima Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, kojim ovaj USAID-ov projekat osigurava podršku u iznosu i do 70.000 KM.

“U periodu od oktobra 2022. godine do danas USAID je podržao 29 kompanija kroz grant program u ukupnoj vrijednosti podrške od 1,306,730 KM. To će donijeti 5 i po miliona očekivanih investicija i otvaranje preko 150 novih radnih mjesta”, pojašnjavaju iz Projekta.

Grant program je fokusiran na mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana kao d.o.o. ili d.d./a.d. u Bosni i Hercegovini, a koja nisu starija od tri godine. Za pristup sredstvima, potrebno je dokazati da kompanija ima poslovne poveznice s bosanskohercegovačkom dijasporom i/ili investitorima koji su se vratili u zemlju u posljednjih pet godina.

“Snažna veza između iseljenika i njihove rodne zemlje nije samo puki osjećaj pripadnosti, već i odlučan korak ka zajedničkom napretku. Kroz investicije dijaspore gradimo mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali isto tako stvaramo put za zajednički ekonomski rast i razvoj. USAID je kroz svoje programe dokazao tezu da se svaka marka koju dijaspora uloži u svoju domovinu višestruko vraća kroz nova radna mjesta, profit za investitore i prilike za izlazak bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga na međunarodno tržište. Zbog toga je podrška investicijama dijaspore ključni korak ka postizanju održivog napretka”, dodaje Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Nakon izuzetnih rezultata u periodu od 2017. do 2022. godine, kada je USAID realizirao prvu fazu “Diaspora Invest” projekata, svi podaci upućuju da se trendovi ulaganja bh. iseljeništva nastavljaju, uprkos svim izazovima na globalnom tržištu.

“USAID Diaspora Invest je pomogao Competent Office Solutions d.o.o. u ostvarenju poslovnih ciljeva. Zahvaljujući podršci koju dobivamo kroz protekli program, Competent Office Solutions je uspješno proširio svoje poslovanje i unaprijedio svoje usluge. Financijska i stručna podrška od strane USAID-a omogućuje našem društvu implementaciju inovativnih rješenja, razvoj novih proizvoda i izgradnju čvršćih poslovnih odnosa. Kroz ovo partnerstvo, Competent Office Solutions pokazuje svoju sposobnost rasta i profitabilnosti na tržištu, otvaranja radnih mjesta i doprinosa gospodarskom i ekonomskom razvoju zajednice”, poručuje Ivana Prskalo, direktorica COS-a, jedne od kompanija korisnica ovog programa.

Kompanije koje se uzele učešće u grant podršci potvrđuju da je USAID projekat “Diaspora Invest” razvio fleksibilan program sa jednostavnom aplikacijom, u kojoj se fokus stavlja na spremnost ulagača da investira, kreira radna mjesta i daje svoj doprinos razvoju lokalne zajednice.

“Kompanije s kojima se susrećemo prepoznaju značaj refundiranja ulaganja u stalna sredstva koja se omogućava kroz ovaj projekat, činjenicu da su sve aktivnosti usmjerene na potrebe biznisa i da se prepoznaje značaj ulaganja naše dijaspore. Poveznica s dijasporom može biti prepoznata kroz suvlasnički udio ili kroz dokaziva poslovna partnerstva”, dodaju iz Projekta.

Pozivu se može pristupiti do 1. aprila 2024. na linku www.grant.diasporainvest.ba (RFA).

“Zašto domovina ne bi bila vaša naredna poslovna destinacija”, poručuju iz Projekta i pozivaju našu dijasporu da ulaže i pokreće biznise u BiH.

Izvor: klix

spot_img