16.9 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaU snažnom zemljotresu poginulo pet osoba, 1.000 kuća uništeno

U snažnom zemljotresu poginulo pet osoba, 1.000 kuća uništeno

U zemljotresu jačine 6,9 stepeni Rihterove skale

Najmanje pet osoba je poginulo, a više od 1.000 kuća je uništeno u zemljotresu jačine 6,9 stepeni Rihterove skale koji je u nedjelju potresao sjevernu Papuu Novu Gvineju, prenosi Anadolija.

Ministar odbrane Bili Jozef (Billy Joseph), koji također vodi ured za prirodne katastrofe, rekao je da je naložio vršiocu dužnosti komandanta odbrane da koristi sva sredstva odbrambenih snaga, uključujući vozila za pomoć ljudima pogođenim zemljotresom, piše lokalni list “The National”.

Jozef je rekao da vlada još procjenjuje posljedice zemljotresa koji je oštetio većinu dijelova provincije Istočni Sepik, u kojoj živi više od 433.000 ljudi.

– Mali čamci ne bi trebali ići na more bez obzira koliko iskusni bili ili koliko hitno trebate putovati – upozorio je Jozef , pozivajući ljude da poduzmu mjere opreza.

Epicentar potresa u nedjelju bio je 23 kilometra sjeveroistočno od grada Ambunti, a seizmička aktivnost je i dalje visoka u regiji uz niz naknadnih potresa u susjednoj Indoneziji i Solomonovim ostrvima.

Papua Nova Gvineja leži na pacifičkom “vatrenom prstenu” gdje se događa većina potresa i vulkanskih aktivnosti.

Dvadeset i jedna osoba poginula je u potresu jačine 7,6 stepeni Rihterove skale koji je pogodio zemlju u septembru 2022.

Izvor: Avaz

spot_img