13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiTop prirodne tehnike: Obojite jaja crnim vinom ili kurkumom

Top prirodne tehnike: Obojite jaja crnim vinom ili kurkumom

Ako se želite zaokupiti decoupage tehnikom, trebat će vam samo salvete s uskrsnim motivima i bjelanjak. Ako imate višeslojne salvete odvojite slojeve i koristite samo onaj sa slikom

Bojenje jaja djeci je zabavna aktivnost. Umjesto kupovnih boja, poigrajte se različitim tehnikama. Ako želite prirodno bojiti jaja, kurkumu izaberite za žutu boju. Trebat će vam 1 žlica mljevene kurkume, 2 šalice kipuće vode, 3-4 tvrdo kuhana bijela jaja, 2 žlice destiliranog bijelog octa. Izvucite boju iz kurkume. Stavite je u zdjelu srednje veličine. Prelijte kipuću vodu preko kurkume i ostavite da stoji najmanje 30 minuta i do 2 sata da izvuče boju. Zatim dodajte ocat i jaja.

Držite jaja u boji u hladnjaku najmanje 4 sata ili najviše 1 dan. Dulje namakanje će dati življu boju, ali ograničite vrijeme namakanja na 24 sata.

Ako obojite jaja u crnom vinu, nastat će prekrasni kristalići na ljuskama. Stavite jaja u posude i prelijte ih vinom. Kada vino zavrije kuhajte još 5 minuta, a zatim pokrijte posudu i ostavite preko noći. Ujutro bojana jaja u crnom vinu stavite na papirnate ručnike i možete ih složiti u košaricu.

Ako se želite zaokupiti decoupage tehnikom, trebat će vam samo salvete s uskrsnim motivima i bjelanjak. Ako imate višeslojne salvete odvojite slojeve i koristite samo onaj sa slikom. Bjelanjak razmutite vilicom. Na mjestu gdje planirate zalijepiti sličicu premažite jaje s malo bjelanjka.

Pažljivo prislonite izrezani motiv salvete pa još jednom kistom umočenim u malo bjelanjka prijeđite preko sličice. Ostavite jaje da se posuši.

Izvor: 24sata.hr

spot_img