12 C
Travnik
Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisEU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete

EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete

Evropska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.

– Danas je Komisija otvorila istrage o neusklađenosti prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) u Alphabetovim pravilima o upravljanju u Google Playu i samopreferenciji na Google pretraživanju, Appleovim pravilima o upravljanju u App Storeu i zaslonu izbora za Safari i Metin ‘model plaćanja ili pristanka – stoji u saopćenju Komisije.

Prve dvije sonde usmjerene su na Alphabet i Apple i odnose se na takozvana “pravila protiv upravljanja”. Prema DMA, tehnološkim firmama nije dopušteno blokirati kompanije da govore svojim korisnicima o jeftinijim opcijama za njihove proizvode ili o pretplatama izvan trgovine aplikacija.

– Čini se da je način na koji su Apple i Alphabet implementirali DMA pravila o protuupravljanju u suprotnosti sa slovom zakona. Apple i Alphabet će i dalje naplaćivati razne ponavljajuće naknade, i dalje će ograničavati upravljanje – rekla je šefica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager tokom konferencije za novinare u ponedjeljak, prenio je SEEbiz.

Apple se već ogriješio o pravila EU-a. Ovog mjeseca firma je kažnjena s 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) nakon što je Evropska komisija rekla da je otkrila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju iOS korisnike o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije.

U trećoj istrazi, Komisija je rekla da istražuje je li Apple ispunio svoje DMA obveze kako bi osigurao da korisnici mogu jednostavno deinstalirati aplikacije na iOS-u i promijeniti zadane postavke. Istraživanje se također usredotočuje na to da li Apple aktivno podstiče korisnike na odabir kako bi im omogućio promjenu zadanih usluga na iOS-u, kao što je web preglednik ili tražilica.

Komisija je izjavila da je “zabrinuta da Appleove mjere, uključujući dizajn zaslona za odabir web-preglednika, možda sprječavaju korisnike da istinski koriste svoj izbor usluga unutar Appleovog ekosustava.” Apple je rekao da vjeruje da je u skladu s DMA.

Izvor: BiznisInfo

spot_img