13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaBiHOružane snage Bosne i Hercegovine dobile prvog certifikovanog kontrolora leta

Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile prvog certifikovanog kontrolora leta

I dok su sve oči u posljednje vrijeme uprte u Brisel i evropski put naše zemlje, atlantski put ili NATO integracije su u sjeni. Nakon što su Oružane snage Bosne i Hercegovine prošle godine dobile prvu deklarisanu jedinicu koja u potpunosti može učestvovati u NATO vođenim operacijama, sada se mogu pohvaliti i prvim certifikovanim kontrolorom leta u svojim redovima.

Nakon što se poručnici Adžem i Pamuk popnu ne kontrolni toranj, malo prije podneva, ptičiji cvrkut u krugu kasarne Rajlovac, zamijenit će zvuk čeličnih ptica spremnih za let i letačku obuku. Piloti u letjelicama vinut će se u nebo, ali tek kada to odobri kontrolor leta.

Da bi radio ovaj posao, nakon Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, poručnik Adžem školovao se na prestižnoj kraljevskoj zrakoplovnoj akademiji u Velikoj Britaniji, a potom i u Italiji. Izvrsno govori englеski jezik, a još bolje se snalazi u prostoru i vremenu. Mora misliti na svaki detalj, i na nebu i na zemlji.

poručnik ARMIN ADŽEM, kontrolor leta u Oružanim snagama BiH

“Mora i da misli i na službe podrške, kao što su sanitetske službe, kao što su protivpožarne, odnosno vatrogasne službe koje mi imamo ovdje na letilištu Rajlovac i naravno, do onih detalja, da kažem, da li imamo neko jato ptica u blizini i to je nešto na što moramo posebno pažnju obratiti. Naravno, i posade vode računa o tome, međutim, još jedan par očiju dobro dođe”.

Čak i kada je samo letačka obuka u pitanju, jako je bitno na kontrolnom tornju imati pouzdanu i iskusnu osobu koji će vas voditi, kaže ovaj pilot instruktor iza kojeg su sati letenja i uspješno završeni najsloženiji zadaci.

major MEVLUDIN AGIĆ, pilot instruktor u Oružanim snagama BiH

“Saradnja između kontrolora leta i pilota tokom leta je na najvišem mogućem nivou kada je u pitanju profesionalizam. Kada nismo u kokpitu i kada oni nisu na tornju, onda je to, mogu slobodno reći, jedan bratski odnos”. 

Edukacija i usavršavanje pripadnika Oružanih snaga jedan je od prioriteta Ministarstva odbrane od njegovog osnivanja, kaže bivša ministrica Marina Pendeš. Ističe da je nužno ažurirati odbrambenu i sigurnosnu politiku Bosne i Hercegovine, kako bi mnoge nedoumice bilo lakše rješavati.

MARINA PENDEŠ, Komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH

“Naravno da imamo možda trenutno određenih izazova kada je u pitanju edukacija pripadnika Oružanih snaga, kada govorimo o pilotima helikoptera, ali i to se na neki način sanira školovanjem naših ljudi sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o školovanju”.

Armin je samo jedan od brojnih pripadnika Oružanih snaga, koji je iskoristio mogućnost da se kao stipendista Minsitarstva školuje na najprestižnijim vojnim školama. 

Konkursi su prilika i za druge.

poručnik ARMIN ADŽEM, kontrolor leta u Oružanim snagama BiH

“Pozvao bih sve mlade djevojke i momke da se prijave, da se iskušaju, da pokušaju, da nađu neke svoje granice, odnosno da ih ispitaju”.

Armin se u tome već dokazao. Visoka tolerаncija na stres pomogla mu je da dosanja dječački san i radi ono što voli. A, jedan je i od rijetkih koji može reći da mu više ni nebo nije granica.

Izvor: BHRT

spot_img