16.9 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiProtiv vlage i plijesni u domu možete se boriti uz pomoć biljaka....

Protiv vlage i plijesni u domu možete se boriti uz pomoć biljaka. Najučinkovitiji je bršljan

Uvođenje nekoliko sobnih biljaka u vaš dom može pomoći u regulaciji razine vlažnosti

Biljke su prirodni odvlaživači jer upijaju vodu iz okolnog okoliša kroz svoje lišće i otpuštaju je kroz transpiraciju.

Ovaj proces pomaže u regulaciji razine vlažnosti i stvaranju svježeg zraka u svakom prostoru.

Imaju značajnu ulogu u apsorpciji vlage iz zraka kroz dva glavna mehanizma.

Prvi mehanizam uključuje lišće biljke. Listovi imaju male otvore koji se nazivaju stomati, koji se otvaraju kako bi omogućili izmjenu plinova kao što su ugljični dioksid i kisik, koji su neophodni za fotosintezu.

Tijekom ovog procesa lišće također može apsorbirati vlagu iz okolnog zraka. Ovaj postupak je posebno učinkovit u okruženjima koja karakterizira visoka vlažnost.

Drugi mehanizam odnosi se na korijenje biljaka. Korijenje upija vodu izravno iz okolnog tla.

Budući da voda u tlu može sadržavati i atmosfersku vlagu koja se kondenzirala, korijenje služi kao sredstvo za prijenos i vode i vlage do lišća biljke.

Ovdje se ti resursi koriste za poticanje procesa fotosinteze.

Ukratko, biljke koriste svoje lišće i korijenje kako bi apsorbirale vlagu iz okolnog okoliša, pomažući tako regulirati razinu vlažnosti i održavati uravnoteženo okruženje za njihov razvoj.

Vjerojatnije je da će biljke porijeklom iz vlažnih zemalja razviti prilagodbe za upijanje vlažnog zraka, ali neke biljke iz sušnih područja s malo oborina također mogu preraditi vlagu na ovaj način, poput kaktusa.

No, bez sumnje, bršljan je posebno učinkovita biljka u otklanjanju viška vlage i pridonosi sprječavanju nastanka plijesni.

Uz neosporivu ljepotu i eleganciju, ovu biljku je iznenađujuće lako uzgajati i izuzetno je korisna ako se postavi u blizini vlažnih zidova.

Zahvaljujući svojoj prirodnoj sposobnosti upijanja atmosferske vlage, ova biljka ne samo da pomaže u održavanju sušeg i zdravijeg okoliša, već i sprječava probleme povezane s prisutnošću plijesni.

Izvor: Novi List

spot_img