13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOpasna prljavština. Ove greške prilikom (ne)čišćenja kuhinjskog sudopera bi vas mogle skupo...

Opasna prljavština. Ove greške prilikom (ne)čišćenja kuhinjskog sudopera bi vas mogle skupo koštati

Čak i ako se čini čist, naš sudoper krije opasne opasnosti za naše zdravlje

Sudoper je jedno od mjesta u kuhinji gdje se prljavština nesmetano gnijezdi i gdje je rizik od razmnožavanja patogena vrlo visok.

Ostaci hrane od prljavog posuđa, tragovi pesticida i zemlje koji se talože pri svakom pranju voća i povrća, ostaci deterdženta, pa čak i prljavština koja se nakuplja na spužvi koja bi trebala jamčiti higijenu ovog kutka kuhinje.

Svi ti izvori prljavštine, zajedno, mogu dovesti do stvaranja pravog biofilma na unutarnjoj površini sudopera u kojem se razmnožavaju bakterije i klice (s opasnim posljedicama za naše zdravlje).

Konkretno, bakterije E. Colilisterija i salmonela (ponekad prisutne na sirovom mesu, ribi i jajima) su od najveće brige i mogu se pretvoriti u opasne neprijatelje.

Ali ostaci hrane i prljavština također su opasni iz još jednog razloga: mogu se skupiti i stvoriti začepljenja u cijevima koja mogu spriječiti protok vode i uzrokovati neugodne mirise.

Rješenje za smanjenje rizika od bakterijske kontaminacije unutar sudopera, a što bi moglo utjecati na zdravstvenu ispravnost naše hrane i cjelokupnog kuhinjskog okoliša, jest usvajanje učinkovitih higijenskih praksi.

Evo nekoliko praktičnih savjeta:

1. Čišćenje nakon svake upotrebe

Nakon kuhanja i pranja posuđa ili čak nakon što ste radili s jajima ili sirovim mesom, ne zaboravite pažljivo očistiti sve kuhinjske površine – uključujući sudoper – posebnim proizvodom sa svojstvima dezinfekcije.

2. Soda bikarbona protiv neugodnih mirisa

Ako osjetite neugodan miris koji dolazi iz odvoda sudopera, ulijte šalicu sode bikarbone u odvod sudopera i zatim nekoliko čaša vrlo vruće vode.

3. Ostali korisni savjeti

  • Izbjegavajte ulijevanje ulja i masti u cijevi: osim što su loša navika koja jako zagađuje okoliš, ove masne tvari ne klize s vodom i ugnijezde se u cijevima, uzrokujući neugodne mirise.
  • Koristite filter za odvod sudopera: tako ćete spriječiti da ostaci hrane završe u cijevima, a lako ih možete baciti u smeće.
  • Ne zaboravite provesti periodično održavanje cijevi, možda kontaktirati profesionalnog tehničara.

Izvor: Novi List

spot_img