3.5 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiJeste li kad čuli za MIT metodu? S njom ćete puno bolje...

Jeste li kad čuli za MIT metodu? S njom ćete puno bolje organizirati svoj dan

Uz ovu metodu obveze se rješavaju “same od sebe”

Na svom radnom stolu imate sto i jedan planer obveza, sto i jednu “to-do” listu, a za svaki slučaj vodite evidenciju i na svom pametnom mobitelu? No, svejedno vam se čini kako se obveze samo gomilaju, a vi nikako da dođete do trenutka križanja istih.

Niste jedini u tome. U želji za što boljom organizacijom svog vremena, često vodimo brojne planere i pokušavamo stati na kraj svim onim zadacima koje trebamo izvršiti. Nije ni čudo da se u tome ponekad pogubimo. Ako želite bolje manevrirati svoje vrijeme, pokušajte s takozvanom MIT metodom.

Što je MIT metoda?

Možda vam ime aludira da je u pitanju neki organizacijski mit, no bez brige. Riječ je o efikasnoj metodi koja filtrira obveze na vašoj “to-do” listi uz pomoć koje ćete efikasnije rješavati sve zadatke. 

Zapravo je MIT metoda veoma jednostavna – na svoju listu uvijek, ali uvijek, prvo zapišite najvažnije dnevne točke/zadatke dana. Vodite se onom “hitno” i “bitno”. Ako teže slažete zadatke prema ovom filteru, savjetujemo da prvo na posebnom papiru zapišete sve što vas čeka ili što sve trebate obaviti, slagajući ih prema danu, tjednu i mjesecu. 

Nakon toga je bitno da prođete sve stavke. Uzet ćemo za primjer “zadatke/obveze dana”. Nakon što ste zapisali sve što biste trebali obaviti, pogledajte zapisano i označite one obveze koje morate izvršiti u tom zadanom vremenskom periodu, u ovom slučaju taj isti dan. Obveze ćete filtrirati ako si postavite pitanja što ne može čekati, što ima striktni rok i što bi može nositi negativne posljedice ako se dotični zadatak ne obavi. Te obveze zapišite u tom danu kao prve. Prema istom principu složite tjedan i mjesec. 

Slaganje, odnosno zapisivanje tekućih obveza, najbolje je napraviti odmah ujutro prije, primjerice, provjeravanja e-mailova ili odgovaranja na iste. Ako vam je ponedjeljak užurban, ovaj zadatak možete obaviti u nedjelju navečer. Brojne ljude slaganje obveza dan prije umiruje i pruža im osjećaj da imaju tjedan već posložen i pod kontrolom. 

Izvor: Novi List

spot_img