3.3 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivosti4 najčešće greške prilikom uzgajanja sukulenata

4 najčešće greške prilikom uzgajanja sukulenata

Sukulenti su jednostavni za održavanje, ali…

Uvijek se kaže da ako nemate ruku za cvijeće, trebate nabaviti sukulente jer je njih (skoro) pa nemoguće ubiti. No, uvijek postoji skoro…

Naime, upravo jer traže toliko malo pažnje, pojedinci ih ne mogu ostaviti “na miru”. Kako je moguće da biljka može uspjeti uz tako malo brige. Moguće je. 

Previše vode

Definitivno najčešća pogreška kod uzgoja sukulenata je prevelika količina vode. Sukulenti su sposobni živjeti u najtežim vremenskim uvjetima s izuzetno malom količinom vode. Ako zalijevamo previše sukulente, dolazi do truleži i umiranja korijena. 

U periodu između proljeća i ljeta dobro je napraviti drenažu tla. To je ujedno i period kada sukulenti trebaju “više “ hidratacije. Tijekom zimskih mjeseci sukulente treba zalijevati jednom mjesečno, no svakako provjerite je li zemlja suha ili ne. 

Prskanje

S druge pak strane, pojedinci znaju sukulente ne zalijevati previše, što je dobro. No, onda naprave ključnu pogrešku da ih prskaju s vodom. Sukulenti ne traže prskanje.

Premalo svijetla

Stručnjaci savjetuju da sukulenti trebaju biti izloženi sunčevih zraka oko šest sati dnevno. Stoga ih obavezno držite na svijetlom mjestu, no izbjegavajte izravnu svijetlost na duži period. 

Držite ih na pretoplom ili prehladnom mjestu

Kao i kod većine biljaka, potrebno je izbjegavati držanje sukulenata u blizini izvora topline. Također je dobro izbjegavati mjesta na kojima drastično oscilira temperatura tijekom dana. 

Dodatni savjet za uzgoj sukulenata

Sukulenti vole dobro drenirano tlo kako bi spriječili truljenje korijena. Koristite posebno tlo za kaktuse ili dodajte pijesak ili perlit kako biste poboljšali drenažu.

Koristite posude s rupama na dnu kako bi se olakšalo drenažu vode. Ovo pomaže u sprječavanju zadržavanja viška vode oko korijena.

Sukulenti obično ne zahtijevaju puno gnojiva. Hranite ih razrijeđenim gnojivom tijekom sezone rasta (obično proljeće i ljeto), ali smanjite gnojidbu zimi.

Uklanjajte mrtve ili trule dijelove biljke kako biste spriječili širenje bolesti i poboljšali izgled sukulenta.

Presađujte sukulente kada postanu preveliki za svoj posudu. To obično radite svake dvije godine. Pazite da koristite dobro drenirajuće tlo.

Mnogi sukulenti mogu se razmnožavati reznicama ili listovima. Ostavite reznicu ili list da se osuši nekoliko dana prije sadnje u novo tlo kako bi se spriječila truljenje.

Izvor: Index

spot_img