3.3 C
Travnik
Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisTurska podigla kamatnu stopu na 50 posto

Turska podigla kamatnu stopu na 50 posto

Turska centralna banka u četvrtak je povisila svoju ključnu kamatnu stopu, jednosedmičnu repo stopu, sa 45 posto na 50 posto, navodeći kao razlog stalnu potrebu za suzbijanjem rastuće inflacije u zemlji.

– U februaru, predvođen inflacijom usluga, temeljni trend mjesečne inflacije bio je viši od očekivanog – rekao je Odbor za monetarnu politiku banke u saopćenju nakon odluke.

Primijećeno je da je uvoz robe široke potrošnje i zlata usporio, što je poboljšalo bilans tekućeg računa Turske, ali da je domaća potražnja ostala “otporna”.

– Ljepljivost u inflaciji usluga, inflacijska očekivanja, geopolitički rizici i cijene hrane održavaju inflacijske pritiske na životu. Odbor pomno prati usklađivanje inflacijskih očekivanja i ponašanja cijena s projekcijama te utjecaj povećanja plaća na inflaciju – navodi se.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Turskoj porasla je na 67 posto u februaru, što je potaknulo zabrinutost da bi se turska centralna banka – koja je mjesec dana ranije nagovijestila da je završio bolni osmomjesečni ciklus podizanja kamatnih stopa – mogla vratiti pooštravanju, prenio je SEEbiz.

spot_img