7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHGrad u BiH uvršten među mjesta s najviše dvoraca u Europi

Grad u BiH uvršten među mjesta s najviše dvoraca u Europi

Sarajevo se našlo se na osmom mjestu s četiri dvorca

Istraživanje dvorca može biti prekrasno iskustvo tijekom vašeg odmora, a to je i aktivnost koja privlači sve dobne skupine.U Europi postoje brojni dvorci koji privlače turiste iz cijeloga svijeta, piše Croatia Week. Međutim, koji se europski grad ističe kao ultimativno središte dvoraca? 

Ubuy je proveo istraživanje kako bi utvrdio broj dvoraca u velikim europskim gradovima i izračunao gustoću dvoraca na 100.000 četvornih metara. Istraživanje je otkrilo da Zagreb u susjednoj Hrvatskoj dijeli 7. mjesto s Larnakom na Cipru, s impresivnim brojem od 5 dvoraca. Dok se Sarajevo  našlo na 8. mjestu s 4 dvorca.

To znači otprilike 0,78 dvoraca na svakih 100 000 četvornih metara. 

Na prvom se mjestu našao Istanbul s impresivnih 12 dvoraca, a slijedi ga Rim s 11. Treće mjesto dijele Berlin i Napulj s devet dvoraca, dok su se, sa osam dvoraca, na četvrtom mjestu našli Ankara, Graz i Beč. Na popisu se našao i grad u  Bosni i Hercegovini. Naime, Sarajevo se našlo se na osmom mjestu s četiri dvorca. 

Analizirani su europski glavni gradovi i dva dodatna grada u svakoj zemlji (na temelju broja stanovnika) kako bi se pronašle najbolje žarišne točke za dvorce i palače. Podaci o gradovima i veličinama prikupljeni su iz Pregleda svjetskog stanovništva od 2023. Za prebrojavanje dvoraca istraživanje je koristilo TripAdvisorovu kategoriju ‘dvoraca’.

Izvor: vecernji

spot_img