13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiSvladao vas je proljetni umor? Evo što je najbolji protuotrov za letargiju

Svladao vas je proljetni umor? Evo što je najbolji protuotrov za letargiju

PROLJEĆE je tu, ali samo želite spavati? Tog osjećaja, poznatog kao proljetni umor, možete se riješiti zdravim načinom života, kažu stručnjaci. Ptice cvrkuću, pčele zuje, šafrani proviruju, a tople zrake sunca miluju kožu. No, nisu svi euforični, neke muči proljetna letargija, odnosno proljetni umor.

“To je u osnovi proces prilagodbe tijela promjenjivom godišnjem dobu”, rekla je psihijatrica i psihoterapeutkinja Christa Roth-Sackenheim, potpredsjednica Profesionalne udruge njemačkih psihijatara (BVDP).

Naše je tijelo zimi u režimu štednje energije. Budući da obično provodimo manje vremena vani, malo sunčeve svjetlosti pada na našu kožu i mrežnicu, zbog čega naš mozak oslobađa više “hormona sna”, melatonina.

“Neki stručnjaci kažu da je ovo ostatak hibernacije”, rekla je Roth-Sackenheim.

Vježbajte, pijte više tekućine i klonite se slatkiša

Helmut Schatz, član izvršnog odbora Njemačkog društva za endokrinologiju (DGE), kaže da to nije zapravo “proljetni umor”, već da se lučenje melatonina mijenja zbog pomicanja sata unaprijed.

Bez obzira na to što se krilo iza proljetnog umora, Roth-Sackenheim kaže da je zdrav način života najbolji protuotrov. Savjetuje provođenje vremena vani, pijenje veće količine tekućine i konzumaciju što manje bijelog šećera.

Schatz preporučuje bavljenje sportom, šetnje i provođenje vremena u prirodi te u tom slučaju, kaže, nema potrebe za uzimanjem vitamina D kao dodatka prehrani.

Izvor: Index

spot_img