13 C
Travnik
Petak, 12 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiLiječnica: Ako želite smanjiti rizik od raka, svakodnevno jedite ovo povrće

Liječnica: Ako želite smanjiti rizik od raka, svakodnevno jedite ovo povrće

SVE ŠTO jedemo igra veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju i dobrobiti. Pridržavanje određene dijete može povećati ili smanjiti rizik od nekih stanja. Postoje čak i posebne namirnice koje bi mogle sadržavati niz prednosti za zaštitu zdravlja, a osteopatska liječnica, dr. Poonam Desai, na TikToku je otkrila jednu od njih.

Pohvalila je povrće koje se nalazi u većini kuhinja, prepuno je kvercetina, koji su studije povezale s nižim rizikom od raka i bolesti srca. Obraćajući se svojim pratiteljima, dr. Desai je rekla: “Ja sam liječnica i redovito jedem luk. On sadrži nešto što se zove kvercetin, što mu daje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.”

Studije su pokazale da antioksidansi u kvercetinu mogu ukloniti štetne kemikalije koje se nazivaju slobodni radikali iz našeg tijela. Oni mogu oštetiti stanične membrane, zabrljati s DNK i ubiti stanice. Također mogu pomoći smanjiti otekline, ubiti stanice raka, kontrolirati šećer u krvi i pomoći u zaustavljanju bolesti srca.

Dobrobiti luka ovise o vrsti koju jedemo i načinu na koji ga jedemo

“Kvercetin može usporiti napredovanje raka kroz različite mehanizme, uključujući smanjenje mutiranih proteina p53, zaustavljanje u fazi G1, inhibiciju tirozin kinaze te smanjenje preživljavanja stanice, proteinske proliferacije i antiapoptotskih proteina. Koncept kvercetina kao spoja koji djeluje protiv raka podržan je i raznim studijama”, tvrdi liječnica.

Istraživanje iz 2023. potvrđuje izjave liječnice.

“Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrijednost u kardiovaskularnim bolestima, kao što su antioksidacija, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje ventrikularnog preoblikovanja i srčane funkcije, zaštita vaskularnog endotela, zatajenje srca, sprječavanje reperfuzijske ozljede ishemije i reguliranje krvnog tlaka”, navodi se u istraživanju.

Ipak, dr. Desai napominje da zdravstvene dobrobiti luka ovise o vrsti koju jedemo i načinu na koji ga jedemo.

“Crveni luk sadrži više kvercetina od bijelog, pa se češće odlučujem za crveni. Osim toga, ako kuhate luk, to smanjuje razinu kvercetina. Stoga luk jedem sirov kako bih mogla povećati zdravstvene prednosti. Također, vanjski slojevi sadrže više kvercetina od unutarnjih slojeva”, zaključila je liječnica.

Izvor Index

spot_img