21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOvo su simptomi trovanja kofeinom

Ovo su simptomi trovanja kofeinom

BEZ KAVE mnogi ne mogu zamisliti početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih učinaka, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.

U teškim slučajevima prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom ili predoziranje.

Kada dolazi do trovanja kofeinom?

Trovanje kofeinom događa se kada su u organizmu pretjerano visoke razine kofeina, što se očituje nizom neugodnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući poteškoće s disanjem i napadaje. Bilo je slučajeva u kojima su ljudi umrli od posljedica trovanja kofeinom.

Simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom nadilazi tipičnu glavobolju izazvanu kofeinom, koja se javlja kada pretjeramo s kavom i popijemo koju šalicu više. Preporuka za zdrave odrasle osobe je ne unositi više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šalica kave.

Konzumacija nešto veća od ove granice može dovesti do simptoma poput tjeskobe i razdražljivosti, prema dijetetičarki Erin Palinski-Wade, prenosi CNN.

Međutim, ozbiljniji učinci povezani s trovanjem kofeinom obično se javljaju kada pojedinac konzumira oko 1200 miligrama kofeina, što je ekvivalentno približno 12 šalica kave. Neurološki simptomi, kao što su tjeskoba, halucinacije, migrene, cerebralno oticanje i napadaji, dokumentirani su u slučajevima trovanja kofeinom. Komplikacija je i otežano disanje.

Iako rijetko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno; većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana je s pijenjem tableta s visokim dozama kofeina.

Izvor: Index

spot_img