14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHGrad u kojem je bijela kuga stalno stanje: Prošle godine rođeno samo...

Grad u kojem je bijela kuga stalno stanje: Prošle godine rođeno samo jedno dijete, umrlo 29 osoba

S prosječnom starošću stanovništva većom od 52 godine, po zadnjem popisu, bilo je “najstarija” općina u BiH

Uz to što je Kanton 10 prostorno najveći i jedan od najsiromašnijih u Federaciji, u kojem je bijela kuga stalno stanje, to je i kanton koji ima općinu s najstarijim stanovništvom. Riječ je o Bosanskom Grahovu – iz kojeg, zbog nedostatka posla i neuvjetnog života, povratnici postaju iseljenici.

Četiri učenika

Smješteno u idiličnom pejzažu, na raskrižju putova koji vode za Dalmaciju, Liku, Hercegovinu i Bosnu, ugnijezdilo se Bosansko Grahovo, danas gotovo napušteni grad. S prosječnom starošću stanovništva većom od 52 godine, po zadnjem popisu, bilo je “najstarija” općina u BiH, a danas je ta brojka vjerojatno i veća, prenosi FTV.

– Jedan pokazatelj da je to vrlo stara općina, da ne živi puno mladih ljudi – u cijeloj protekloj godini rođeno je samo jedno dijete, a umrlo je 29 osoba – navodi Diana Mamić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Brojnost učenika u većini razreda osnovne škole je ispod pedagoških standarda.

– Ovu školsku godinu su upisana 4 učenika prvog razreda. Prethodnu godinu bilo je malo bolje stanje – imamo 5 učenika. Sljedeće godine isto. Sve se vrti oko tog broja 5-6. Za tri godine, recimo, tu je malo veća brojka, njih je 9 – ističe Obrenka Novak, direktorica Osnovne škole Grahovo.

I to pod uvjetom da ni jedna od tih porodica u potrazi za boljim životom ne ode u inozemstvo, a tu su i odlasci zbog školovanja.

– Dobar dio mladih, kad završe srednju školu ovdje, odlazi dalje na školovanje – Banja Luka, Beograd, Sarajevo… Zaista, kako ko gdje ima koga, tamo i odlazi. Ali ona strašna sudbina nas je što se ne rađa mladost, djeca se ne rađaju – rekao je općinski načelnik Uroš Đuran (SNSD).

Iako se uvijek teško živjelo, kažu, prije desetak godina je bilo bolje.

Nemogući uvjeti

– Bilo je više naroda, bolje se živjelo, bio je veći stočni fond – sad je to sve manje i manje, narod odlazi, omladina odlazi, nema posla. Najveći problem je što nema posla, nema zapošljavanja i mladi su prisiljeni da napuste Bosansko Grahovo – objašnjava Vojka Benić, povjerenica MZ Preodac.

A, i ono malo poljoprivrednica i obrtnika posluje u nemogućim uvjetima.

– Te svoje dnevne pazare što moraju da predaju u banku – neko nosi u Drvar, neko u Livno. Da li to ide svaki dan ili svaki drugi dan – zaista ne znam, ali Grahovu nedostaje banka. Niko neće da otvori tu poslovnicu – nema finansijskoga poslovanja da im se to isplati – upozorava Đuran.

Bosansko Grahovo je iz rata izašlo bez ijednog cijelog krova, razrušeni dječji vrtić žudi za obnovom, a središte grada i danas podsjeća na nedavnu prošlost.

Izvor: Avaz

spot_img