14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiIstraživači imaju dokaze da slonovi sahranjuju svoje mladunce i oplakuju ih

Istraživači imaju dokaze da slonovi sahranjuju svoje mladunce i oplakuju ih

ISTRAŽIVANJA su pokazala da slonovi sahranjuju svoje uginule mladunce. Istraživači u indijskoj regiji Bengal otkrili su pet mjesta na kojima su izvršena “sahranjivanja” između 2022. i 2023. godine, piše u studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Threatened Taka. Tim je otkrio da je krdo slonova nosilo uginulo mladunče za trup i noge prije nego što su ga zakopali u zemlju, s nogama okrenutim prema gore.

“Na osnovu nekonvencionalnog promatranja, digitalnih fotografija, terenskih bilješki i izvještajima s obdukcije, vidjeli smo da su leševi mladunaca zakopani u ležećem položaju, bez obzira na razloge uginuća“, napisali su autori studije Parveen Kaswan i Akashdeep Roy. U jednom slučaju, krdo je glasno urlikalo oko zakopanog mladunca. 

Burna reakcija na smrt

Slonovi, koji žive u zbijenim stadima, poznati su po tome što tuguju za svojim mrtvima, no studija je primijetila da su sahranjeni samo mladunci jer im je bilo nemoguće premjestiti odrasle. Istraživanje nije otkrilo nijedan znak “direktne ljudske intervencije”, ni u jednom od pet uginuća mladunaca.

Uočeni su jasni otisci stopala između 15 i 20 slonova oko mjesta “sahranjivanja”. Tim je dodao kako su mladunci umrli zbog otkazivanja više organa. Slonovi su zakopali mladunce u kanale za navodnjavanje na plantažama čaja, stotinama metara udaljenih od najbližih ljudskih naselja.

Poznato je da divlji slonovi u Africi i Aziji posjećuju leševe svojih prijatelja iz krda u različitim fazama raspadanja, ali je ova studija otkrila druga različita ponašanja u odnosu na proučavano krdo. U svih pet slučajeva krdo je “otišlo s mjesta sahrane u roku od 40 minuta”, a kasnije je izbjeglo povratak u to područje i, umjesto toga, migriralo je u drugim pravcima.

Izvor: Index

spot_img