12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOvi simptomi ukazuju da vam bubrezi nisu u redu

Ovi simptomi ukazuju da vam bubrezi nisu u redu

U užurbanom tempu života važno je da ne zaboravimo da osluškujemo svoje tijelo i tumačimo signale koje nam ono šalje, zbog toga što rana dijagnoza povećava šanse za izlječenje.

Bubrezi filtriraju toksine iz krvi, pa je za opšte zdravlje vrlo važno da oni rade kako treba. Kada su bubrezi ugroženi, mogu se javiti simptomi koji nisu usko specifični, ali koji mogu dovesti do teških posljedica ako se bolest ne prepozna u ranoj fazi. Zato bi bilo dobro da ipak odete na pregled ako primijetite da imate:

Glavobolje, umor i opšta slabost

Bubrezi koji ne rade dobro proizvode manje hormona eritropoetina, što dovodi do smanjenja stvaranja crvenih krvnih zrnaca i uzrokuje umor i anemiju. Ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete se osjećati umorno i češće ćete patiti od glavobolja.

Anemija

Često je malokrvnost jedan od prvih znakova oboljenja bubrega, a prvi simptomi anemije su umor, slabija koncentracija i blijeda koža.

Otečeno lice, zglobovi i stopala

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa filtriranjem kroz bubrege. Oštećeni bubrezi ne mogu pravilno da filtriraju soli, što dovodi do oticanja nekih dijelova tijela, kao što su zglobovi, stopala, ruke ili lice.

Mučnina i povraćanje

Kada bubrezi ne izbacuju štetne materije iz organizma, može se javiti osjećaj mučnine. Tako tijelo pronalazi načine da izbaci toksine, prenosi “Politikin magazin”.

Promjene u urinu

Proizvodnja mokraće jedan je od glavnih zadataka bubrega, a svaka promjena u količini ili mirisu urina može ukazivati da nešto nije u redu sa njima.

Od promjena koje možete primijetiti golim okom su mala količina urina, tragovi krvi, bolno pražnjenje bešike, rijetko mokrenje tokom dana, ali često buđenje tokom noći.

Neprijatan ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju otrove, oni se onda nakupljaju u tijelu. To može promijeniti ukus hrane, stvoriti metalni ukus u ustima i uzrokovati loš zadah.

Problemi sa spavanjem

Ako bubrezi ne funkcionišu ispravno, toksini ne mogu izaći iz tijela kroz urin i ostaju u krvi, što može otežati spavanje. Simptomi su, obično, višekratno buđenje noću, noćne more, nesanica ili sporo tonjenje u san.

Svrab i suva koža 

Kada oštećeni bubrezi ne uspijevaju da održe pravu ravnotežu elektrolita, minerala i hranjivih materija, to može dovesti do svraba i suve kože.

Kratak dah

Problemi sa bubrezima mogu dovesti do otežanog disanja zbog nakupljanja tečnosti u plućima.

Zašto dolazi do zakazivanja bubrega

Uzroci problema sa bubrezima mogu biti različiti. Dijabetes, odnosno visok nivo šećera u krvi, kao i povišen krvni pritisak, mogu oštetiti krvne sudove u bubrezima, što otežava njihovu funkciju.

Različita zapaljenja tkiva bubrega, kao što su glomerulonefritis (upala bubrežnih glomerula, spletova krvnih sudova u kojima se odvija filtracija krvi), upala bubrežnih cjevčica i okolnog tkiva, zapaljenje usljed bakterijske infekcije bubrega (pijelonefritis) mogu ugroziti funkciju filtriranja krvi u bubrezima.

Opstrukcija mokraćnih kanala, zbog povećane prostate, bubrežnih kamenaca ili tumora, kao i vraćanje urina natrag u bubreg iz mokraćne bešike, može dovesti do infekcija i oštećenja.

Nasljedni poremećaji, kao što je policistična bolest bubrega, koju karakteriše formiranje cista u bubrezima, mogu takođe, dovesti do smanjenja ili prestanka rada bubrega.

Visokoproteinska dijeta, takođe, može biti štetna za bubrege, posebno kod osoba koje već imaju postojeće probleme sa bubrezima ili su u riziku od razvoja hroničnih bubrežnih bolesti. Pretjerana konzumacija proteina (bjelančevina) može dovesti do glomerularne hiperfiltracije, što može opteretiti bubrege i potencijalno pogoršati postojeće stanje. Kod zdravih osoba, nema jasnih dokaza da visokoproteinska ishrana šteti bubrezima, međutim, kod osoba sa dijabetesom ili gojaznih, visokoproteinska ishrana može negativno uticati na funkciju bubrega.

Faktori rizika, kao što su starija dob, pušenje, debljina, dugotrajna dijaliza i porodična istorija tumora bubrega, mogu dovesti do problema sa bubrezima, pa je važno da se obratite ljekaru za dalju dijagnostiku i liječenje.

Izvor: Nezavisne

spot_img