14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOve namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču: Može biti opasno!

Ove namirnice nikada ne bi smjele biti u zamrzivaču: Može biti opasno!

Iako se većina hrane može bez problema mjesecima čuvati u zamrzivaču, postoje iznimke koje se ne smiju zamrzavati

Ako ste ponovno previše skuhali, zamrzavanje je najbolje rješenje. Tako ne morate baciti ostatke hrane, a uvijek možete nešto spontano pojesti. Unatoč tome, postoje neki proizvodi koje bi bilo najbolje ne stavljati u zamrzivač, piše Delish. 

Tikvice, rajčica i krastavac: Bilo koje voće i povrće s visokim udjelom vode ne smije se zamrzavati. Rezultat je puno leda zbog kojeg tikvice, rajčica ili krastavac postanu gnjecavi kad se odmrznu. Povrće se čuva u svježoj vrećici u hladnjaku i trajat će nekoliko dana. Usitnjavajte ga tek prije konzumiranja. Tikvice, rajčica i krastavac mogu se bez problema zamrznuti kao pire. 

Mliječni proizvodi: Ako za kuhanje često koristite namirnice poput jogurta, majoneze, svježeg sira ili kiselog vrhnja, sve možete bez problema zamrznuti. Međutim, ako sastojke želite jesti pojedinačno, trebali bi biti svježi. Naime, kad se mliječni proizvodi zamrznu, taloži se voda, koja mijenja konzistenciju pa više ne izgledaju tako privlačno. Sir, s druge strane, gubi vlagu i postaje izuzetno suh. Prije zamrzavanja tvrdi sir treba naribati.

Sirovi krumpir: Čim se sirovi krumpir zamrzne, unutra se stvaraju mali kristali leda. Omekšavaju krumpir kad se otopi i čine ga kašastim. Kuhani krumpir lakše je zamrznuti, ali ipak odmrzavanjem postaje malo mekši. Najbolje je krumpir čuvati u papirnatoj vrećici na suhom i tamnom mjestu (npr. u kuhinjskom ormariću). Tako može stajati nekoliko tjedana.

Jaja: Sirovi bjelanjci i žumanjci, tj. tekućine u jajetu, šire se kada se zamrznu te uzrokuju pucanje ljuske. Ne samo da to stvara veliku zbrčku, nego i osigurava da jaje polako trune te ostavlja vrlo neugodan miris. Kuhana jaja također su neprikladna za zamrzavanje jer razvijaju gumastu konzistenciju. Dakle, jela koja sadrže kuhana jaja treba jesti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač. 

Namirnice koje sadrže puno masnoće: Mljeveno meso, kobasice, meso s roštilja ili masnu ribu možete bez problema zamrznuti, ali svejedno trebate obratiti pažnju na datum do kad je određenu namirnicu dobro upotrijebiti. Naime, masnoća također može užegnuti u zamrzivaču. Ako su se bakterije već stvorile, sretno će se nastaviti razmnožavati nakon odmrzavanja.

Izvor: vecernji

spot_img