14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaRegijaDivovske ribe pronađene u Jadranu

Divovske ribe pronađene u Jadranu

Četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne) pronađene su tokom zime u Jadranskom moru, saopštili su iz hrvatskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

Riječ je o, kako su naveli, divu među ribama, najdužoj koštunjavoj ribi na svijetu koja može dostići osam metara i više.

“Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje odslikava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo tri puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza”, naveli su iz Instituta.

Iz Instituta ističu da je u cijelom Sredozemlju registrovano tek 60-ak susreta s ovom vrstom ribe i to najviše u njegovom zapadnom dijelu.

“Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno `lebdeći` u okomitom položaju. Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti”, dodaju iz Instituta.

Najčešći susreti sa ovom ribom su zbog toga kada se iz nekog razloga nasuče na obalu, prenose hrvatski mediji.

“Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadijumu tranzicijske larve snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine”, dodali su iz Instituta.

Izvor: BHRT

spot_img